Oficial MAE: E inacceptabil ca Şcoala de la Băile Tuşnad să devină tribună pentru revizionism

Radu Podgorean, secretar de stat în MAE, a declarat, referitor la afirmaţiile eurodeputatului Tokes Laszlo de la Băile Tuşnad, că este inacceptabil ca Şcoala de Vară din această localitate "să devină o tribună pentru promovarea unor proiecte revizioniste".

625 afișări
Imaginea articolului Oficial MAE: E inacceptabil ca Şcoala de la Băile Tuşnad să devină tribună pentru revizionism

Oficial MAE: E inacceptabil ca Şcoala de la Băile Tuşnad să devină tribună pentru revizionism (Imagine: Balasz Attila/Arhiva Mediafax Foto)

"Este inacceptabil ca un eveniment politic organizat în România - Şcoala de vară de la Băile Tuşnad - să devină o tribună pentru promovarea unor proiecte revizioniste, care pun sub semnul întrebării unitatea, integritatea şi suveranitatea statului. Afirmaţiile europarlamentarului Tokes Laszlo cu privire la o autonomie a Ţinutului Secuiesc, sub forma unui «protectorat» sunt expresia unei viziuni iredentiste cu sorginte în perioada interbelică", a afirmat miercuri oficialul MAE, potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE.

Secretarul de stat a menţionat că, având în vedere participarea la eveniment a unor reprezentanţi de vârf ai guvernului de la Budapesta, "afirmarea unor astfel de concepte politice revolute" afectează încrederea românilor în parteneriatul strategic cu Ungaria şi "subminează colaborarea bilaterală".

"Afirmarea unor astfel de concepte politice revolute, în contextul unui eveniment la care au participat reprezentanţi de vârf ai guvernului ungar, sunt de natură să afecteze încrederea cetăţenilor români în soliditatea Parteneriatului strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI şi subminează colaborarea bilaterală armonioasă, inducând tensiuni artificiale", menţionează Podgorean.

Oficialul MAE adaugă că Tokes Laszlo, propunând soluţia "protectoratului", "dă dovadă şi de o serioasă lipsă de coerenţă logică, pentru că protectorat însemnă administrarea unei colectivităţi din exteriorul său, adică tocmai renunţarea la autonomie".

"Propunând un protectorat pentru etnicii maghiari, pastorul Tokes omite faptul că în România această minoritate naţională se bucură tocmai de posibilitatea de a fi parte la decizie, atât la nivel central, cât şi la nivel local", evidenţiază secretarul de stat.

De asemenea, oficialul MAE consideră că Tokes Laszlo "nu este capabil să înţeleagă spiritul actual al construcţiei europene".

"Calificarea proiectului Guvernului de reorganizare administrativ-teritorială a României drept «un genocid» dovedeşte că europarlamentarul Tokes Laszlo nu este capabil să înţeleagă spiritul actual al construcţiei europene şi nu poate depăşi o viziune bazată pe criterii etnice înguste privind acest proces ce se înscrie în logica şi standardele practicate la nivelul statelor cu democraţie consolidată", mai afirmă reprezentantul MAE român.

Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, sâmbătă, la Băile Tuşnad, ca împreună cu guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici