Omul de afaceri Dan Adamescu, cauţiune în valoare de 40 de milioane de lei într-un dosar al DNA

Procurorii DNA îl cercetează pe omul de afaceri Dan Adamescu sub control judiciar, stabilindu-i o cauţiune în valoare de 40 de milioane de lei, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, în legătura cu falimentul societăţii Astra.

2860 afișări
Imaginea articolului Omul de afaceri Dan Adamescu, cauţiune în valoare de 40 de milioane de lei într-un dosar al DNA

Omul de afaceri Dan Adamescu, cauţiune în valoare de 40 de milioane de lei într-un dosar al DNA (Imagine: Liviu Adascalitei/ Arhiva Mediafax Foto)

Procurorii au dispus un termen de zece zile pentru plata cauţiunii însă în acest interval omul de afaceri poate contesta la instanţă măsura luată de procurorii, decizia DNA devenind definitivă doar dacă va fi menţinută de judecători.

Procurorii DNA susţin ca Dan Adamescu ar fi comis faptele în calitate de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Asigurare Reasigurare ASTRA S.A, în perioada 2011 - 2013, atunci când "a administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate".

DNA transmite printr-un comunicat de presă că administrarea defectuoasă a constat în "utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii Astra, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor. Activitatea infracţională s-a desfăşurat şi în contextul presupusei complicităţi a anumitor funcţionari cu funcţii de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care a devenit din aprilie 2013 Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.)".

Astfel, în perioada 2011-2013, Dan Adamescu "a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanţii ASF să supravegheze activitatea ASTRA, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea ASTRA a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei", adaugă procurorii.

Concret, explică DNA, acesta a dispus acordarea de împrumuturi firmelor afiliate, în valoare de 105.999.859 lei, fără a lua măsuri de precauţie şi ar fi dispus semnarea unui contract de cesiune prin care Astra S.A s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, "în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment". Procurorii menţionează că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate Astra şi că "datoria acesteia era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 USD, la care se adaugă o dobândă de 6%/an", însă "în cadrul procedurii de faliment a firmei, Astra a încasat doar suma de 358.768 lei".

De asemenea, în perioada iunie-iulie 2011, Dan Adamescu, în calitate de reprezentant al unei firme "a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acţiuni, reprezentând 17% din capitalul social al societăţii Astra SA, cunoscând că suma respectivă provenea din acordarea, în mod abuziv, a unor împrumuturi către SC Medien Holding SRL (societate afiliată societăţii Astra). La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu Dan Grigore, la nivelul conducerii Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor s-a aprobat intenţia societăţii Epsilon Estate Provider SRL de a achiziţiona un pachet de acţiuni Astra SA., deşi nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări".
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici