Omul de afaceri Iulian Dascălu va fi adus cu mandat la CA Cluj în dosarul în care e judecat Paszkany

Omul de afaceri Iulian Dascălu va fi adus cu mandat la Curtea de Apel Cluj în dosarul în care este judecat finanţatorul clubului de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany, acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat şi de şantaj, transmite corespondentul MEDIAFAX.

52 afișări

La Curtea de Apel Cluj a avut loc, luni, un nou termen în apelul înaintat de procurorii DIICOT împotriva unei sentinţe a Tribunalului Cluj care îl achitase pe Paszkany, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La acest termen, judecătorii Curţii de Apel Cluj ar fi trebuit să îi audieze pe Arpad Paszkany şi pe Iulian Dascălu, parte vătămată în acest dosar, însă doar Paszkany s-a prezentat în faţa judecătorilor.

Iulian Dascălu a depus la dosar o declaraţie în care arată că îşi menţine plângerea şi toate pretenţiile civile pe care le are faţă de Paszkany.

Procurorul DIICOT Cluj a cerut instanţei ca citarea lui Dascălu să se facă mai "energic".

Judecătorii au dispus ca la termenul următor Dascălu să fie prezentat instanţei cu mandat de aducere.

Tot luni, judecătorii Curţii de Apel l-au întrebat pe Paszkany dacă doreşte să dea declaraţii la acest termen, dar Paszkany a susţinut că ar fi mai oportun să dea declaraţii la acelaşi termen la care va da şi Dascălu.

La ieşirea din sala de judecată, Paszkany a declarat că el vine la toate termenele pentru că este "un cetăţean model".

"Trebuie să îl întrebaţi pe domnul Dascălu de ce nu vine la proces. Eu consider că aşa este corect şi echilibrat, să fim audiaţi în aceeaşi zi. Pe domnul Dascălu l-aţi văzut o singură dată şi atunci nu a venit procurorul DIICOT la şedinţă, lucru care nu s-a mai întâmplat în istoria instanţelor clujene", a spus Arpad Paszkany.

Următorul termen în dosar va avea loc în 11 februarie.

Omul de afaceri Arpad Paszkany a fost trimis în judecată în 30 iulie 2009, fiind acuzat că în perioada 2004-2006 a susţinut un grup infracţional organizat condus de Liviu Man, preşedintele trustului Gazeta, prin finanţarea, sub diverse forme, a publicaţiilor trustului, cunoscând componenţa grupului şi modul de operare.

Dosarul a fost înregistrat în 31 iulie 2009 pe rolul Tribunalului Cluj.

Potrivit procurorilor DIICOT, Paszkany ar fi folosit publicaţiile trustului în interes personal sau al societăţilor sale, orchestrând şantajul exercitat de către membrii grupului, respectiv pentru a determina societăţile concurente să facă sau să nu facă anumite activităţi, să renunţe la participarea la licitaţii sau să încheie contracte în scopul de a obţine foloase materiale în scop ilicit.

De asemenea, omul de afaceri clujean a fost acuzat că, în perioada ianuarie - noiembrie 2006, a determinat o campanie denigratoare prin intermediul publicaţiilor trustului Gazeta la adresa lui Iulian Dascălu, reprezentantul Iulius Grup Iaşi, firmă pe care a şi constrâns-o prin ameninţări să-i cedeze, pentru suma derizorie de 10.000 de euro, o suprafaţă de teren de 13.974 de metri pătraţi situată în municipiul Cluj-Napoca, a cărei valoare de piaţă era de 400.000 de euro.

Conform sursei citate, în perioada 2004-2006, Paszkany a virat societăţilor lui Liviu Man diverse sume de bani, sub pretextul finanţării ziarului pentru înfiinţarea de noi publicaţii. De asemenea, i-a închiriat la preţuri modice mai multe birouri pentru a asigura spaţiul necesar desfăşurării activităţii trustului de presă.

Probele administrate la dosar arată că Paszkany a finanţat deschiderea ziarului "Gazeta de Bucureşti", discuţiile purtate în mediul jurnalistic avansând suma de aproximativ 200.000 - 300.000 de euro.

Pe parcursul anchetei penale, mai mulţi martori au declarat că era de notorietate în mediul jurnalistic faptul că Arpad Paszkany finanţa publicaţiile trustului Gazeta pentru a se folosi de acestea în promovarea afacerilor sale şi compromiterea celor care îi făceau concurenţă, prin declanşarea unor campanii de presă tendenţioase şi negative împotriva acestora.

"Sprijinirea financiară şi logistică a grupului a fost făcută de Paszkany în mod interesat, pentru a-şi proteja imaginea sa şi a firmelor pe care le conducea. Pe de altă parte, în situaţiile în care interesele personale sau ale societăţilor sale o cereau, acesta a folosit, prin intermediul lui Liviu Man, toate publicaţiile trustului în scopul creării unei imagini negative, tendenţioase asupra unor persoane fizice sau juridice cu interese contrare acestuia", potrivit unui comunicat al DIICOT.

Într-un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului de fotbal CFR 1907 Cluj, ca reacţie la anunţul DIICOT Cluj privind trimiterea sa în judecată, Paszkany susţinea că persoanele care "au lucrat" în acest dosar "sunt în strânsă legătură prin medii de familie sau apropiaţi care se află pe statul de plată al celor care au păgubit bugetul Consiliului Judeţean Cluj".

Avocatul omului de afaceri Iulian Dascălu, parte vătămată în dosarul în care este judecat Arpad Paszkany, a depus, la termenul din 29 septembrie 2009, o solicitare privind acordarea de daune morale de 100.000 de euro de la Arpad Paszkany, susţinând că, în urma acţiunilor coordonate de acesta, Dascălu "nu s-a simţit în siguranţă".

Procurorul DIICOT în acest caz ceruse condamnarea la închisoare cu suspendare a lui Arpad Paszkany şi confiscarea de la acesta a sumei de 400.000 de euro, reprezentând contravaloarea terenului sportiv de la baza CUG.

Finanţatorul clubului de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany, a fost, însă, achitat, în luna mai a anului trecut, de Tribunalul Cluj, pentru ambele capete de acuzare, iar decizia a fost atacată la Curtea de Apel.

Primul termen în judecarea apelului a început în 13 septembrie 2010, cu o amânare la Curtea de Apel Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici