Oprescu, despre cumpărarea actualului sediu al primăriei: Am făcut diligenţele necesare

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat duminică, legat de cumpărarea imobilului în care municipalitatea îşi desfăşoară activitatea, că au fost făcute diligenţele necesare, iar dacă proprietarul va accepta, chiria plătită timp de trei ani va fi scăzută din preţ.

486 afișări
Imaginea articolului Oprescu, despre cumpărarea actualului sediu al primăriei: Am făcut diligenţele necesare

Oprescu, despre cumpărarea actualului sediu al primăriei: Am făcut diligenţele necesare (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Noi am făcut toate diligenţele necesare. Condiţia în contract este foarte clară, aceea că sumele folosite până acum timp de trei ani la chirie vor fi scăzute din preţul imobilului, aşa că, dacă şi proprietarul va fi de acord, aceasta va putea fi cumpărată. (...) Pentru că aşa e normal să fie", a spus Oprescu.

Întrebat când ar putea municipalitatea să achiziţioneze clădirea actualului sediu, Oprescu a precizat că acest lucru va fi posibil după ce se finalizează evaluarea. El a arătat, în acest context, că este vorba despre o triplă evaluare, respectiv una din partea constructorului, una a municipalităţii şi o alta judiciară.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, în 10 decembrie 2013, un proiect de hotărâre privind prelungirea contractului de închiriere a actualului sediu al Primăriei Capitalei până la 1 februarie 2014.

În proiectul iniţial se prevedea prelungirea contractului cu un an.

Contractul a fost încheiat în 2009 pentru un imobil cu suprafaţa de 12.576 de metri pătraţi, pentru care municipalitatea plătea 17,88 de euro pe metru pătrat, proprietarii de atunci, SC Iliotomi Grup SRL, optând atunci pentru nefacturarea TVA, a precizat consilierul general Cornel Pieptea.

Încă de la începutul acestui contract, a existat clauza potrivit căreia municipalitatea putea să exercite opţiunea de cumpărare a imobilului. Ulterior, în iunie 2010, clădirea a fost vândută de SC Iliotomi Grup către SC Apatel Properties SRL, iar CGMB a aprobat un act adiţional la contractul iniţial, prin care municipalitatea plătea 14,387 euro pe metru pătrat plus TVA, iar suprafaţa clădirii se mărea la 12.906 de metri pătraţi, ca urmare a construirii unor lifturi exterioare.

Astfel, potrivit lui Pieptea, în 2010, municipalitatea a plătit 10.944.679 lei, în 2011 - 11.377.823 de lei, în 2012 - 11.940.815 lei, iar în 2013 - 9.046.757 lei.

În 28 noiembrie 2013, viceprimarul Capitalei Marcel Nicolaescu spunea că actuala clădire în care funcţionează municipalitatea nu va mai fi cumpărată, având în vedere că, în toamna lui 2014, cel mai târziu, municipalitatea va reveni în vechea clădire, din bulevardul Regina Elisabeta.

Şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara, în 2 decembrie, că speră ca în septembrie 2014 municipalitatea să se mute în vechiul sediu consolidat, urmând ca lucrările să continue şi cu alte amenajări în curtea interioară a instituţiei.

În martie 2010, Primăria Capitalei s-a mutat în calitate de chiriaş în sediul de pe Splaiul Independenţei, pentru a permite consolidarea şi reabilitarea clădirii din bulevardul Regina Elisabeta.

Sediul tradiţional al municipalităţii, situat în bulevardul Regina Elisabeta nr. 47, în Sectorul 5 al Capitalei, a fost realizat între anii 1906 şi 1911, după un proiect al arhitectului Petre Antonescu. Clădirea a fost expertizată în 2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici