Oprescu, despre proiectul staţiei de epurare Glina: Este o ambiţie, o provocare. Poluarea se va reduce

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri că proiectul staţiei de la Glina este o ambiţie şi o provocare, prin construcţia incineratorului pentru nămolul rezultat din procesul de epurare a apelor uzate urmând să fie redusă poluarea pe râul Dâmboviţa, dar şi pe Dunăre şi Marea Neagră.

1171 afișări
Imaginea articolului Oprescu, despre proiectul staţiei de epurare Glina: Este o ambiţie, o provocare. Poluarea se va reduce

Oprescu, despre proiectul staţiei de epurare Glina: Este o ambiţie, o provocare, poluarea se reduce

"Este o ambiţie şi o provocare, pentru că proiectul a început pentru prima fază în 1987, a continuat, s-a oprit, a fost reînceput, iar în urmă cu doi ani de zile a fost terminată prima etapă. Astfel a întărit şi încrederea Comisiei Europene, care a acordat cele peste 360 de milioane de euro. Cea mai mare staţie de epurare înseamnă mărirea de la 10 la 12 metri cubi pe secundă a epurării apelor uzate, poluare redusă atât pentru râul Dâmboviţa, cât şi pentru Dunăre şi Marea Neagră", a spus primarul general Sorin Oprescu, la conferinţa de lansare a proiectului privind finalizarea staţiei de epurare de la Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa (Caseta).

Potrivit primarului general, în proiect intră executarea lucrărilor de extindere a Staţiei de Epurare a Apelor Uzate Glina, construcţia unui incinerator pentru nămolul rezultat din procesul de epurare a apelor uzate, precum şi "conexiunile", respectiv canalele de drenaj ale Capitalei.

Durata proiectului este de 63 de luni, în 2015 urmând să fie finalizate lucrările pentru extinderea staţia de epurare, iar în 2016 celelalte obiective.

În 7 octombrie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, au semnat un contract de 258.352.050 de euro, pentru finanţarea proiectului privind staţia de epurare de la Glina, în valoare totală de peste 416 milioane de euro.

Primarul Sorin Oprescu spunea atunci că proiectul are ca beneficiari direcţi atât cetăţenii Capitalei şi ai altor 11 localităţi din vecinătatea Bucureştiului, cât şi ceilalţi cetăţeni ai României.

Potrivit primarului general, pentru prima fază a proiectului au fost cheltuiţi 108,3 milioane de euro, din care 65 la sută au fost fonduri europene, în contextul în care finalizarea fazei I a staţiei de epurare de la Glina a reprezentat o condiţie de mediu pentru aderarea României la Uniunea Europeană.

Actuala fază a proiectului, în valoare de 416.519.607 euro, inclusiv TVA, vizează extinderea staţiei de epurare a apelor uzate şi construcţia incineratorului pentru eliminarea nămolului, reabilitarea şi extinderea sistemului de drenare şi lucrări de reducere a infiltraţiilor, prin reabilitarea sistemelor de drenaj în zonele Tineretului, Titan şi Lacul Carol, şi reabilitarea colectoarelor principale.

Pentru această fază a fost alocată suma de 258.352.050 de euro, din perioada de programare 2007 - 2013, urmând ca restul de aproximativ 158 de milioane de euro să fie alocaţi în cadrul programului financiar multianual 2014 - 2020.

Finanţarea este asigurată în proporţie de 62,63 la sută din fonduri prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, 7,70 la sută de la bugetul de stat, 0,71 la sută, în afara TVA-ului pentru proiect, de la bugetul local, iar 28,6 la sută în urma unui împrumut extern ce urmează să fie contractat de către municipalitate.

Din finanţarea de 258.352.050 de euro, suma de 130 de milioane de euro a fost alocată din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici