Ordinul pentru copiii cu dizabilităţi ÎNTÂRZIE. Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: Modificările, trimise la asociaţiile de pacienţi

Comisiile de specialitate ale Ministerului Muncii şi Ministerului Sănătăţii au finalizat schimbările aduse ordinului privind copiii cu dizabilităţi, modificările fiind trimise asociaţiilor de pacienţi pentru feedback, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrului Sănătăţii, Florian Bodog.

896 afișări
Imaginea articolului Ordinul pentru copiii cu dizabilităţi ÎNTÂRZIE. Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: Modificările, trimise la asociaţiile de pacienţi

Ordinul pentru copiii cu dizabilităţi ÎNTÂRZIE. Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: Modificările, trimise la asociaţiile de pacienţi

"Comisiile de specialitate şi-au terminat treaba, am trimis la asociaţiile de pacienţi modificările, încă nu ştiu ce feedback am primit. Voi discuta cu directorul de la asistenţă medicală şi cu secretarul de stat care se ocupă şi dacă nu sunt probleme, se va semna împreună cu doamna ministru Vasilescu. A circulat o informaţie inexactă şi anume ca acest ordin intra in vigoare de la 1 martie. De fapt, el a fost semnat în noiembrie şi a fost publicat în decembrie în Monitorul Oficial şi din acel moment produce efecte. Producând efecte, nu se poate proroga, eventual să-l anulezi şi să faci altul în loc. Am gasit o altă soluţie, am intrat pe ordinul respectiv şi făcut un ordin de modificare a ordinului în care am introdus problemele care ne-au fost semnalate. Am solicitat comisiilor să analizeze posibilitatea prelungirii perioadei de reevaluare, adică să nu-i mai cheme în fiecare an pentru că e de la sine înţeles că boala nu evoluează de la un an la altul. Erau nişte anomalii", a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Ministerul Muncii informase că luni, cel mai probabil, va fi dat noul ordin.

"Varianta prorogării Ordinului 1306/1883/2016 nu se poate realiza, din punct de vedere juridic, fiindcă asta ar însemna reintrarea în vigoare a Ordinului 725/2002, care este, însă, abrogat. Prin urmare, nu se poate lăsa vid, deoarece ar fi afectate toate categoriile de beneficiari. Soluţia este aceea unui nou Ordin, iar comisiile de specialitate din MMJS şi MS lucrează astfel încât acesta sa fie gata luni", potrivit informării Ministerului Muncii, remisă vineri MEDIAFAX.

Joi, în faţa Ministerului Sănătăţii, zeci de părinţi au protestat faţă de ordinul care schimba criteriile de încadrare în gradul de handicap pentru copiii cu dizabilităţi.

Potrivit ordinului, copiii cu dizabilităţi ar fi încadraţi la gradul de handicap grav doar dacă au un coeficient de inteligenţă de 35. Anterior, încadrarea se făcea dacă pacientul avea IQ-ul de 50.

Respectarea ordinului ar însemna pentru o parte dintre cei care au dizabilităţi pierderea sumelor destinate însoţitorului şi îngrijirii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici