Pe ultima sută de metri, Guvernul Ciucă a aprobat un proiect pentru Institutul de la Măgurele

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, realizarea, de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” (IFIN-HH), a unui Centru pentru Optică de Mare Putere la Măgurele.

453 afișări
Imaginea articolului Pe ultima sută de metri, Guvernul Ciucă a aprobat un proiect pentru Institutul de la Măgurele

Pe ultima sută de metri, Guvernul Ciucă a aprobat un proiect pentru Institutul de la Măgurele

Investiţia este importantă pentru România pentru că va aduce o tehnologie de vârf în ţară şi se va crea infrastructura necesară fabricării autohtone a unor componente care sunt acum importate de România din Japonia. Ulterior, România poate deveni furnizor al acestor componente şi pentru alte ţări – a arătat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Centrul va avea echipamente necesare pentru fabricarea şi repararea componentelor optice de mare putere, care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) de la Măgurele sau la alte centre de lasere de mare putere din lume.

Oglinzile fabricate local, cu costuri şi durată de producţie reduse, vor permite mărirea numărului şi potenţialului ştiinţific şi aplicativ al experimentelor posibile la ELI-NP.

Pentru realizarea investiţiei, Guvernul a aprobat un Memorandum în octombrie 2022, în urma căruia, cu ocazia vizitei preşedintelui României în Japonia, a fost semnat un Memorandum la Tokyo, în martie 2023, între ELI-NP Măgurele, Institutul de Inginerie a Laserelor din cadrul Universităţii Osaka şi compania japoneză Okamoto Optics. În aplicarea deciziilor guvernamentale şi a Memorandumului semnat cu partea japoneză, Ministerul Dezvoltării, prin CNI, a elaborat documentaţia necesară pentru adoptarea actului normativ de astăzi şi realizarea investiţiei.

Se va realiza o singură clădire cu parter şi etaj, dotată cu toate sistemele şi echipamentele care să asigure funcţiunile şi parametrii necesari activităţilor care se vor desfăşura în cadrul Centrului COMP.

Soluţia constructivă va urmări o dispunere optimă a funcţiunilor şi realizarea unei construcţii eficiente energetic, în paralel cu utilizarea unor materiale de calitate superioară. Deoarece climatizarea în clădire va fi asigurată din sistemul geotermal cu pompe de căldură de la ELI-NP, sunt întrunite condiţiile pentru realizarea unei construcţii cu eficienţă energetică foarte ridicată şi amprentă de carbon cu valoare scăzută. De asemenea, clădirea va asigura o stabilitate ridicată a parametrilor de ambient din interiorul clădirii (temperatură, umiditate) şi va asigura redundanţa de funcţionare a sistemelor şi instalaţiilor.

Suprafaţa totală a investiţiei este de 3.000 mp, din care 2.100 mp reprezintă suprafaţa construită a Centrului şi 900 mp - suprafeţele pentru utilităţi, alei, drumuri şi spaţii verzi.

Bugetul aprobat pentru realizarea investiţiei, finanţat de către Ministerul Dezvoltării, este de peste 187 milioane de lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici