Percheziţii DNA la APIA Mehedinţi, într-un dosar vizând fraude cu fonduri europene. Mai mulţi primari, printre care cel din Baia de Aramă, şi angajaţi ai APIA, vizaţi în dosar

Procurorii DNA fac percheziţii, joi dimineaţă, la sediul APIA Mehedinţi, precum şi la locuinţele mai multor persoane vizate într-un dosar privind fraude cu fonduri europene, afirmă surse judiciare, citate de corespondentul MEDIAFAX. Mai mulţi primari din Mehedinţi şi angajaţi ai centrului judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) ar fi vizaţi în dosarul privind fraude cu fonduri europene.

4800 afișări
Imaginea articolului Percheziţii DNA la APIA Mehedinţi, într-un dosar vizând fraude cu fonduri europene. Mai mulţi primari, printre care cel din Baia de Aramă, şi angajaţi ai APIA, vizaţi în dosar

Percheziţii DNA la APIA Mehedinţi, într-un dosar vizând fraude cu fonduri europene

UPDATE 19:04 - Mai multe hard-uri şi cutii cu documente, ridicate de la APIA Mehedinţi, în urma percheziţiilor

Mai multe hard-uri şi cutii cu documente au fost ridicate de la sediul APIA Mehedinţi de către procurorii DNA, după aproximativ 12 ore de percheziţii, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene, în care este vizat primarul oraşului Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu (PSD).

Percheziţiile la sediul APIA Mehedinţi au durat aproximativ 12 ore, timp în care procurorii au verificat calculatoarele şi documentele din şase birouri ale instituţiei, o parte dintre acestea fiind ridicate de anchetatori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit directorului APIA Mehedinţi, Loredana Gherasimescu, procurorii nu au avut mandate pentru niciun funcţionar al instituţiei, ci doar pentru verificarea documentelor şi calculatoarelor din birouri.

”În această dimineaţă (n.r. - joi dimineaţă), am fost sunată de anchetatori să mă prezint la instituţie în calitate de reprezentant legal al instituţiei, ne-a fost prezentat mandatul de percheziţie. Acest control vizează doar percheziţie pe documente şi pe hard-urile calculatoarelor. Au fost ridicate documente din şase birouri ale instituţiei. Ştiu că există un dosar penal în cercetare, mai multe detalii nu ştiu, de la Agenţie (n.r. - APIA) s-au ridicat doar documente. Scopul acestor percheziţii este alocarea de fonduri presupuse a nu îndeplini condiţiile de eligibilitate atât în sectorul zootehnic, cât şi pe suprafaţă. Un lucru este cert, eu nu am nicio implicare, am fost chemată doar în calitate de reprezentant legal”, a declarat Loredana Gherasimescu, la finalul percheziţiilor.

Procurorii DNA au făcut 17 percheziţii, joi dimineaţă, în judeţele Mehedinţi şi Hunedoara, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene, fiind vizat şi sediul APIA Mehedinţi.

De asemenea, anchetatorii au descins la Primăria Baia de Aramă, Primăria Obîrşia Cloşani, dar şi la locuinţele unor medici veterinari şi oameni de afaceri din Mehedinţi, precum şi la domiciliul primarului oraşului Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu, suspectat că ar fi obţinut ilegal sume importante de bani din subvenţii agricole acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Surse judiciare au afirmat corespondentului MEDIAFAX că edilul nu ar fi fost găsit acasă şi că familia acestuia ar fi declarat la APIA că deţin aproximativ 2.000 de animale pentru care ar fi încasat sume importante de bani, constând în subvenţii, anchetatorii având informaţii că numărul animalelor din teren este mai mic decât cel trecut în acte.

Percheziţia de la Primăria Baia de Aramă a vizat o suprafaţă importantă de teren situată într-o zonă defavorizată din apropierea oraşului, pentru care, timp de trei ani, primăria ar fi încasat subvenţii de la APIA. În ultimul an însă pentru aceeaşi suprafaţă, subvenţia a intrat în contul Primăriei Obârşia Cloşani, aflată în apropiere, primarul localităţii prezentând acte justificative şi cadastru care arătau că suprafaţa respectivă aparţine comunităţii pe care o conduce.

Anchetatorii au descins şi la locuinţa medicului veterinar care a eliberat adeverinţa cu numărul de animale deţinut de familia primarului din Baia de Aramă.

Conform surselor judiciare, prejudiciul în acest dosar depăşeşte 500.000 de euro.

Presa a relatat, şi în vara anului trecut, despre percheziţii la firme care i-ar aparţine primarului din Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu, şi care se ocupă de afaceri cu material lemnos, descinderile de atunci vizând evaziune fiscală. La acea vreme, Dunărinţu nega orice legătură cu firmele respective.

Totodată, presa amintea şi că în 2013 numele primarului ar fi fost legat de un caz privind rambursarea ilegală de TVA către una din firmele care i-ar aparţine.

Dunărinţu se află la al doilea mandar de primar al oraşului Baia de Aramă, ambele obţinute din partea Partidului Democrat Liberal. După alegerile locale din 2012, Dunărinţu a trecut la PSD, fiind cunoscut drept un apropiat al fostului preşedinte al PSD Mehedinţi, Adrian Duicu, care se află în arest la domiciliu într-un dosar de corupţie.

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, pentru anul 2012, Rafael Dunărinţu deţine, împreună cu soţia, un teren intravilan de 7.000 de metri pătraţi la Baia de Aramă, cumpărat în 2007/2008 şi un teren forestier de peste 19.000 de metri pătraţi, tot la Baia de Aramă, cumpărat în 2011. Tot împreună cu soţia, el are un apartament de 140 de metri pătraţi, cumpărat în 2012, o casă de locuit de peste 150 de metri pătraţi şi o anexă, construite în 2008, iar singur deţine încă un apartament, de 56 de metri pătraţi, cumpărat în 2003.

De asemenea, în declaraţia de avere sunt trecute un autoturism BMW cumpărat în 2009, un tractor şi o autoutilitară. Totodată, el menţiona că primise, în anul fiscal anterior, un salariu de peste 30.000 de lei de la Primărie, în timp ce soţia sa, Mihaela, director al Grupului Şcolar "Constantin Brâncoveanu", primise un salariu de peste 15.000 de lei.

Conform aceluiaşi document, în anul fiscal anterior declaraţiei de avere, primarul din Baia de Aramă a obţinut de la APIA Caraş-Severin, în calitate de arendaş şi proprietar, suma de 965.261 de lei.

UPDATE 11:10 - Primarul din Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu, vizat în dosarul privind fraude cu fonduri de la APIA

Primarul oraşului Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu (PSD), este vizat în dosarul în care au loc percheziţii la sediul APIA Mehedinţi, fiind suspectat că ar fi obţinut ilegal sume importante de bani din subvenţii agricole acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Conform unor surse judiciare, primarul din Baia de Aramă şi familia acestuia ar fi declarat la APIA că deţin aproximativ 2.000 de animale pentru care ar fi încasat sume importante de bani constând în subvenţii.

În cursul dimineţii de joi, procurorii DNA au făcut percheziţiţii şi la Primăria din Baia de Aramă şi la sediul unei firme din oraş care ar aparţine familiei primarului Rafael Dunărinţu.

Aceleaşi surse mai spun că în această anchetă ar fi vizaţi mai mulţi funcţionari APIA care au avut ca sarcini de serviciu verificarea documentelor în baza cărora s-au obţinut subvenţiile din 2012 şi până în prezent.

Primarul Rafael Dunărinţu nu a putut fi contactat, până la ora transmiterii acestei ştiri, pentru a-şi exprima punctul de vedere.

La sediul APIA din Drobeta Turnu Severin se află mai multe echipe de anchetatori. Surse judiciare spun că în paralel în Mehedinţi au loc zeci de percheziţii la locuinţele unor persoane suspectate de fraude cu fonduri europene, iar printre cei implicaţi s-ar afla oameni de afaceri şi medici veterinari.

Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că în acest dosar ar fi implicaţi fermieri care au animale şi culturi în zona de nord a judeţului Mehedinţi, mai mulţi primari, medici veterinari, precum şi funcţionari ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură care au întocmit dosare pentru subvenţii agricole.

Contactată de corespondentul MEDIAFAX, directoarea APIA Mehedinţi, Loredana Gherasimescu, care a ajuns la sediul instituţiei înainte de ora 7.00, a declarat că a fost chemată de procurori, care i-au prezentat apoi mandatul de percheziţie la sediul APIA.

Ea a mai spus că nu are nicio implicare în acest dosar şi că anchetatorii urmează să ridice mai multe documente din birourile APIA, aflate la etajul al patrulea al clădirii în care funcţionează Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurarlă Mehedinţi şi Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Percheziţii DNA la Piatra Neamţ şi Iaşi într-un dosar de fraude cu fonduri europene

Procurorii DNA fac percheziţii, joi dimineaţă, la Piatra Neamţ şi Iaşi, fiind vizată şi o instituţie publică, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii DNA de la Serviciul Teritorial Bacău fac cercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de fraudare a fondurilor europene.

În acest dosar, joi dimineaţă au loc şapte percheziţii în municipiile Piatra Neamţ şi Iaşi, precum şi într-o localitate din judeţul Iaşi, fiind vizat şi sediul unei instituţii publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici