Percheziţii la Federaţia Română de Ciclism, într-un dosar de abuz în serviciu şi evaziune fiscală

Poliţiştii fac percheziţii la sediul Federaţiei Române de Ciclism, într-un dosar privind infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual şi evaziune fiscală, în care sunt suspectaţi preşedintele şi secretarul FRC, precum şi administratorii unor firme, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Poliţie.

1826 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la Federaţia Română de Ciclism, într-un dosar de abuz în serviciu şi evaziune fiscală

Percheziţii la Federaţia Română de Ciclism, într-un dosar de abuz în serviciu şi evaziune fiscală (Imagine: Liviu Maftei / Mediafax Foto)

Poliţiştii fac percheziţii la sediul Federaţiei Române de Ciclism, într-un dosar privind infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual şi evaziune fiscală, în care sunt suspectaţi preşedintele şi secretarul FRC, precum şi administratorii unor firme, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Poliţie.

Potrivit surselor citate, poliţiştii Direcţiei pentru Investigarea Fraudelor suspectează că preşedintele şi secretarul Federaţiei Române de Ciclism (FRC) ar fi comis infracţiuni de abuz în serviciu, delapidare, fals sub semnătură privată şi uz de fals.

Conducerea Federaţiei Române de Ciclism ar fi folosit fondurile alocate sportivilor români care ar fi trebuit să ajungă la campionatul mondial din Statele Unite ale Americii, pentru a achiziţiona consumabile la preţuri supraevaluate, au arătat sursele citate.

Concret, deşi niciun sportiv român nu a participat la competiţia din SUA, preşedintele şi secretarul FRC ar fi cheltuit peste 100.000 de euro, bani pe care i-au folosit ca să achiziţioneze la suprapreţ rechizite, hârtie igienică şi detergenţi.

Aceste bunuri ar fi fost vândute de către 27 de societăţi comerciale, care nu ar fi înregistrat tranzacţiile în contabilitate, administratorii acestor firme fiind cercetaţi pentru evaziune fiscală, au precizat sursele citate.

Novak: Vehcea conducere este anchetată

"Acum sunt în derulare percheziţii la sediul federaţiei. Noi am sesizat poliţia în legătură cu neregulile făcute, cu facturi false, neplata datoriilor şi sute de mii de euro dispărute din conturile federaţiei. Conducerea veche este cea anchetată", a spus Novak.

Eduard-Carol Novak, campion paralimpic la Londra, a fost ales, la 15 martie 2013, în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism, el învingându-l cu 14-13 pe fostul conducător al forului, Ion Badea, care ocupa acest post din 2009. Ion Badea a mai deţinut postul de preşedinte în perioada 1997-2005, iar din 2005 până în 2009 a fost vicepreşedinte.

Poliţia Română a anunţat, într-un comunicat de presă, că la sediul unei persoane juridice de drept privat din domeniul sportiv şi la alte 27 de societăţi comerciale au loc mai multe activităţi procedurale, în cadrul unui dosar penal de abuz în serviciu şi delapidare.

"La data de 30 iunie a.c., poliţiştii Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, împreună cu poliţişti ai Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul DGPMB, efectuează verificări operative la sediul unei persoane juridice de drept privat din domeniul sportiv şi la alte 27 societăţi comerciale, vizând relaţiile comerciale desfăşurate între acestea. Activităţile procedurale se desfăşoară în vederea administrării probatoriului în cadrul unui dosar penal în care reprezentanţii persoanei juridice de drept privat sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi delapidare", potrivit sursei citate.

Potrivit Poliţiei Române, din anchetă au rezultat indicii că reprezentanţii structurii sportive ar fi înregistrat în contabilitate numeroase facturi fiscale provenind de la firme de tip "fantomă", pentru achiziţionarea de bunuri sau servicii.

"Operaţiunile comerciale se presupune că erau fictive, în scopul însuşirii în interes personal a banilor. De asemenea, există suspiciuni că importante sume de bani alocate de administraţia publică centrală pentru participarea la diverse evenimente sportive sau acordarea de premii ar fi fost cheltuite în alte scopuri, fiind virate către conturile proprii ale persoanelor cu funcţii de conducere din cadrul structurii sportive", se mai arată în comunicatul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici