Pereţii cu graffiti din Cluj-Napoca vor fi curăţaţi cu o instalaţie ecologică pe bază de apă şi abur. Cât de eficientă este: imagini înainte şi după | FOTO

Primăria Cluj-Napoca a început, miercuri, curăţarea pereţilor cu graffiti din centrul oraşului cu ajutorul unei instalaţii mobile ecologice pe bază de apă sau abur sub presiune, care a costat aproape 250.000 de lei.

2244 afișări

Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, când a fost folosită prima dată instalaţia, pentru curăţarea unei porţiuni acoperite de graffiti de pe Zidul Cetăţii din Cluj, că această metodă este complet nepoluantă, deoarece nu foloseşte niciun fel de substanţe chimice.

„Primăria Cluj-Napoca a achiziţionat şi recepţionat acest aparat modern, unic, cred, în România, care curăţă graffiti, curăţă marcaje şi indicatoare de circulaţie sau pete de ulei de pe borduri şi trotuare. Îşi propune să ajute la curăţarea clădirilor de graffiti şi alte mizerii. Este un mijloc complet nepoluant, nu foloseşte niciun fel de substanţe chimice. Am achiziţionat acest echipament pentru a preveni şi descuraja pe cei care utilizează tehnica de graffiti în spaţii neautorizate, spunându-le că dacă vor face în continuare acest lucru, amenzile se vor aplica la nivelul maxim şi, pe lângă suportarea contravalorii pentru refacerea clădirii, vor suporta şi rigorile prevăzute de legea contravenţională, întrucât este afectată dimensiunea estetică a oraşului”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, Primăria Cluj-Napoca oferă amatorilor de graffiti proiectul „Artă în curtea şcolii”, care permite desenarea pereţilor unor unităţi şcolare.

„Avem 70 de clădiri publice şi tot atâtea clădiri private care au probleme cu graffiti, sperăm că numărul lor se va reduce”, a subliniat edilul.

Instalaţia mobilă de curăţat, cu sistem dual apă/abur sub presiune, a fost achiziţionată de Primăria Cluj-Napoca prin licitaţie şi a costat 244.800 de lei, având un termen de garanţie de 24 de luni.

Reprezentanţii municipalităţii au explicat că noua instalaţie cântăreşte 750 de kg, este construită pe un cadru de bază şi este montată pe un şasiu tractabil, din oţel galvanizat, echipat pentru circulaţie pe drumurile publice.

Principiul de funcţionare este în sistem dual cu apă caldă, de înaltă presiune, sau cu abur, de înaltă presiune, prin şoc termo-mecanic.

„Tehnologiile utilizate sunt ecologice, nu utilizează niciun fel de solvent, aditiv sau adaos”, au precizat reprezentanţii Primăriei clujene.

Echipamentul este destinat în special pentru înlăturarea desenelor tip graffiti şi a straturilor de vopsea de pe faţadele clădirilor, fără a utiliza alte substanţe chimice şi fără distrugerea suprafeţelor, dar şi pentru curăţarea faţadelor, monumentelor istorice, cum ar fi statui, opere de artă din metal, lemn, ziduri, pavaje, îndepărtarea urmelor de gumă de mestecat de pe pavaje şi pardoseli, îndepărtarea petelor de ulei, răşini, straturi adezive, marcaje rutiere de pe domeniul public, dezinfecţia prin procedeu termic a pereţilor, zidurilor, instalaţiilor şi echipamentelor industriale, eliminarea mirosurilor din puncte de colectare a deşeurilor menajere, containere de gunoi menajer, parkinguri sau locuri de plimbare pentru câini.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici