Petre Daea, ministrul Agriculturii: Putem iriga 400.000 de hectare; ţinta este ca două milioane de hectare să fie irigabile

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, vineri, la Timişoara, că unul dintre obiectivele actualului Guvern este ca două milioane de hectare de teren din România să fie irigabile, în acest moment putând fi irigate aproximativ 400.000 de hectare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

872 afișări
Imaginea articolului Petre Daea, ministrul Agriculturii: Putem iriga 400.000 de hectare; ţinta este ca două milioane de hectare să fie irigabile

Petre Daea: Putem iriga 400.000 de hectare; ţinta este ca două milioane de hectare să fie irigabile

Petre Daea a participat, vineri, la deschiderea oficială a expoziţiei internaţionale de agricultură Banat Agralim, care se desfăşoară, în perioada 26 – 28 mai, în campusul Universităţii de Agronomie din Timişoara. Mitropolitul Banatului l-a rugat pe ministrul Agriculturii să „deschidă punga pentru irigaţiile din România”, pentru că nu mai putem vorbi de o „agricultură primară, medievală”.

Pe de altă parte, Petre Daea a precizat că are „în vedere sistemul de irigaţii din România: el este pornit de câteva săptămâni, iar în programul Guvernului există bani pentru a îndeplini obiectivul la care noi ne-am angajat, de a reabilita cele două milioane de hectare de irigaţii din România”.

Ulterior, ministrul Agriculturii a declarat presei că, în prezent, se pot iriga în România aproximativ 400.000 de hectare de teren.

„Avem un obiectiv extrem de important pentru agricultura din ţară: sistemul de irigaţii reabilitat. În Parlamentul României a fost aprobat un act normativ care asigură apa gratuit la fermieri. Cu alte cuvinte, în partea de sud a ţării, aducem Dunărea de câmp. Apoi, vom începe să lucrăm gradat, atent, metodic, dar rapid, pentru a pune sistemul de irigaţii în funcţiune. La această dată, putem iriga în România aproximativ 400.000 de hectare şi spuneam că beneficiază fermierii de apă gratuit la staţiile de punere sub presiune”, a explicat Petre Daea.

Potrivit ministrului Agriculturii, sistemul de irigaţii din România va fi reabilitat în trei etape, urmând ca în lunile august-septembrie să înceapă lucrările de reabilitare a staţiilor de pompare.

„Începem sistemul de irigaţii din România să-l reabilităm în trei etape: prima etapă presupune reabilitarea a 40 de amenajări, 1,3 milioane de hectare. Aceste operaţiuni au început, astăzi suntem în situaţia în care 31 de amenajări sunt în diferite faze de pregătire, astfel încât în august şi septembrie să intrăm efectiv la lucru şi vom începe cu staţiile de pompare. Apoi intrăm cu utilajele pentru corectarea secţiuniilor de scurgere la canale de aducţiune, astfel încât să reuşim în România să reducem consumul de energie pentru pomparea apei, să nu pierdem apă pe aducţiune şi în final fermierul să aibă apa la plante. Ei trebuie să-şi modernizeze sistemele hidraulice de la staţia de punere în presiune până la hidrant, avem forme de sprijin pentru ei”, a mai precizat ministrul Agriculturii.

La expoziţia de agricultură Banat Agralim participă peste 150 de firme. Expoziţia este structurată pe şase sectoare: agricultură, horticultură şi silvicultură, creşterea animalelor, industrie alimentară şi ambalaje, cinegetică şi cercetare-inovare-extensie universitară-finanţare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici