Pivniceru: Procedurile de numire a şefului DNA vor fi schimbate în sensul transparentizării lor

Procedurile de numire a şefului DNA şi a procurorului general vor fi schimbate în sensul "transparentizării” lor, declară ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, adăugând că reacţiile preşedintelui Băsescu pe acest subiect nu pot fi numite "şicane", însă şeful statului nu s-a pronunţat pe fond.

119 afișări
Imaginea articolului Pivniceru: Procedurile de numire a şefului DNA vor fi schimbate în sensul transparentizării lor

Mona Pivniceru (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

Întrebată, vineri, la Alba Iulia, dacă intenţionează să schimbe procedurile de numire a şefului DNA şi a procurorului general, Mona Pivniceru a spus că intenţionează să facă o schimbare în sensul "transparentizării” acestor proceduri.

"Procedurile le voi schimba doar în sensul transparentizării lor. Acum, ar trebui să stabilim ce ar trebui să însemne transparenţă pentru că văd că şi acest cuvânt şi-a diversificat componentele”, a afirmat Pivniceru.

Întrebată de un jurnalist dacă se aşteaptă şi la alte "şicane” din partea preşedintelui Traian Băsescu pe subiectul numirilor, Mona Pivniceru a răspuns că reacţiile şefului statului nu le poate numi şicane.

"Eu nu pot să o denumesc şicană, ştiu atât că nu s-a pronunţat pe fondul propunerii. Ce va fi în viitor se va vedea”, a afirmat Pivniceru.

Preşedintele Traian Băsescu a decis, recent, să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Tiberiu-Mihail Niţu, şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru. Băsescu declara, miercuri, că pentru a accepta o nominalizare la funcţiile de procuror general sau şef al DNA condiţia este ca persoana respectivă să fi avut performanţă, adică să fi avut "dosare grele" finalizate şi confirmate de instanţă.

Ulterior, Băsescu a spus că propune, ca soluţie de deblocare a impasului în desemnarea procurorului general şi a procurorului-şef al DNA, selectarea acestora de către CSM şi acceptarea persoanelor rezultate fără rezerve de către Ministerul Justiţiei şi Presedinţie. Băsescu a arătat că această soluţie poate fi funcţională dacă Guvernul şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, se vor pune de acord cu el să accepte din start cele două persoane selectate de CSM şi să deruleze apoi rapid procedura de desemnare prevazută de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici