Pizza, shaorma sau apa minerală scapă de taxa pe fast food

Adrian Streinu Cercel a declarat, joi, că lista produselor alimentare nerecomandate care ar putea fi taxate ar putea include produsele cu o cantitate foarte mare de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate şi băuturile carbogazoase, fiind exceptate lactatele, carnea, pizza, shaorma şi apa minerală.

303 afișări
Imaginea articolului Pizza, shaorma sau apa minerală scapă de taxa pe fast food

Pizza, shaorma sau apa minerală scapă de taxa pe fast food (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu ne propunem să taxăm carnea şi produsele din carne, brânza şi produsele lactate, pizza şi shaorma. În schimb, ne gândim să luăm în discuţie produsele cu o cantitate foarte mare de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate şi băuturile carbogazoase, dar nu apa minerală şi sucurile naturale", a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel.

El a făcut această precizare după ce a fost prezentată o statistică privind creşterea numărului cazurilor de persoane suprapondale şi obeze, încă de la vârste foarte mici, mai ales la grupa 3- 6 ani şi la copiii din învăţământul primar.

De asemenea, a fost prezentată şi o statisică privind mortalitatea cauzată de această maladie la nivel european şi naţional.

Ministerul Sănătăţii organizeză, joi, o dezbatere publică având ca temă proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, respectiv aplicabilitatea taxeri fast-food.

Romalimenta a organizat, luni, o dezbatere privind această taxă.

Reprezentanţii patronatelor au anunţat, atunci, că introducerea taxei fast-food ar putea duce la creşterea, în medie, cu peste 20% a preţului la alimente, dar şi la disponibilizarea a peste 36.000 de salariaţi, respectiv 20% din personalul din industria alimentară.

Ministerul Sănătăţii a respins aceste afirmaţii, susţinând că cifrele avansate de reprezentanţii patronatelor din alimentaţie sunt nerealiste şi nu au bază de calcul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici