Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde obţine susţinerea Ministerului Mediului pentru protejarea arborilor remarcabili ai României, prin noul cod silvic

Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde ce reuneşte, într-un demers apolitic, peste 150 de organizaţii neguvernamentale, grupuri civice şi persoane publice, a obţinut, printr-o asumare instituţională fără precedent, susţinerea oficială a Ministerului Mediului pentru un amendament la noul cod silvic ce vizează includerea arborilor remarcabili în Fondul Forestier Naţional şi asigurarea conservării lor.

77 afișări
Imaginea articolului Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde obţine susţinerea Ministerului Mediului pentru protejarea arborilor remarcabili ai României, prin noul cod silvic

FOTO: centuraverde.ro

„ Aceşti arbori sunt depozitarii unei memorii identitare care, odată pierdută, nu va mai putea fi niciodată recuperată şi va crea astfel un gol imposibil de suplinit”, scrie pe Facebook Alex Găvan, fondatorul platformei civice.

„De ce a fost tăiat copacul din imagine? Fix degeaba! Lemnul nici măcar pentru foc nu a fost bun, a fost aruncat. Şi asta doar pentru a respecta nişte norme tehnice făcute şi aplicate fără raţiune, pentru că există, şi pentru că garda forestieră poate lua măsuri pentru neaplicarea lor şi a amenajamentului care prevăd eliberarea terenului pentru noua generaţie de arbori.

Mai avem încă câţiva dintre aceşti bunici ai pădurii şi pentru că generaţiile de silvicultori i-au păstrat unde sunt, aşa cum sunt. În cinstea lor trebuie continuată munca de protecţie. Aceşti arbori trebuie să fie mândria proprietarilor de pădure şi administratorilor silvici, pot fi incluşi în trasee turistice şi în programe educative”, adaugă şi Florin Stoican, cofondator al proiectului.

Centura Verde Bucureşti-Ilfov (www.centuraverde.ro) este un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială şi antipoluare, cât şi de mitigare a efectelor schimbărilor climatice, parte a unei soluţii sistemice ce presupune şi o semnificativă componentă de mediu.

Printr-o petiţie online care a strâns deja peste 11800 de semnături,(https://campaniamea.declic.ro/p/ImpreunaPentruCenturaVerde), Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde invită cetăţenii să se alăture pentru a solicita decidenţilor politici şi executivi măsuri concrete pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor, prin implementarea unui memorandum în şapte puncte.

Documentul conţine amendamentele la noul cod silvic şi care sunt menite să protejeze pădurile din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei centuri verzi, cât şi soluţii atât la poluarea din Bucureşti şi judeţ, dar şi la cea din alte oraşe ale ţării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici