Prefectul de Ilfov a sesizat Parchetul pentru suspiciuni de încălcare a legislaţiei electorale

Prefectul judeţului Ilfov, Daniel Răşică, a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) pentru suspiciuni privind încălcarea legislaţiei electorale, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Interne, precizând că situaţia din Ilfov va fi atent monitorizată.

563 afișări
Imaginea articolului Prefectul de Ilfov a sesizat Parchetul pentru suspiciuni de încălcare a legislaţiei electorale

Prefectul de Ilfov a sesizat Parchetul pentru suspiciuni de încălcare a legislaţiei electorale (Imagine: Balazs Attila/Mediafax Foto)

"În urma intervenţiei din cadrul videoconferinţei din data de 24 mai, prefectul judeţului Ilfov a informat conducerea Ministerului Afacerilor Interne că a sesizat, prin Instituţia Prefectului, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referitor la suspiciunile privind încălcarea legislaţiei electorale", se arată într-un comunicat de presă al MAI transmis agenţiei MEDIAFAX.

Sursa citată a precizat că situaţia din Ilfov va fi atent monitorizată, pentru ca procesul electoral să se desfăşoare legal.

Ministerul Afacerilor Interne, prin toate structurile sale, a dispus toate măsurile organizatorice şi de ordine publică şi va monitoriza atent situaţia din Ilfov, ca de altfel din toate judeţele ţării, astfel încât în ziua de 25 mai procesul electoral să decurgă în deplină legalitate", se mai arată în comunicatul citat.

Prefectul judeţului Ilfov, Daniel Răşică, i-a spus, sâmbătă, vicepremierului Gabriel Oprea, în videoconferinţa de la MAI, că vrea să îi raporteze personal despre unele situaţii din Ilfov legate de procesul electoral, "care se pare că va fi deturnat de la calea legală sau se încearcă lucrul acesta".

Declaraţia a fost făcută în videoconferinţa de la Ministerul Afacerilor Interne privind măsurile luate pentru alegerile care au loc duminică, prefectul judeţului Ilfov solicitând să intervină după ce vicepremierul a întrebat dacă sunt probleme în ţară.

Prefectul a făcut, la începutul intervenţiei, referire la un incident electoral care ar fi avut loc în Otopeni, vineri seară, despre care a spus că a ţinut legătura "cu inspectorul şef şi cu colegii de la Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă", cărora le-a mulţumit pentru modul în care au rezolvat această problemă.

"Numai că, în ultima perioadă există tot felul de semnale şi v-aş cere permisiunea să vă raportez personal despre nişte situaţii punctuale care se înregistrează la nivelul judeţului Ilfov vizavi de procesul electoral, care se pare că va fi deturnat de la calea legală sau se încearcă lucrul acesta", i-a spus prefectul judeţului Ilfov vicepremierului Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne.

Vicepremierul i-a spus că îi cere să respecte legea şi că îl aşteaptă la Ministerul Afacerilor Interne să spună ce probleme are.

"Domnule prefect, eu am rugăminte să respectaţi legea. Sunt aici la minister toată ziua, vă aştept la minister dacă aveţi probleme deosebite", i-a spus Oprea prefectului, care a răspuns: "Am înţeles domnule viceprim-ministru".

Potrivit unor informaţii publicate în presă, vineri seară, în Otopeni ar fi avut loc un incident electoral, şefa unui partid fiind lovită în cap de către un agent de pază, la intrarea într-un parc, unde erau împărţite pliante cu unul dintre candidaţii la alegerile parlamentare parţiale.

În judeţul Ilfov sunt organizate, în afara alegerilor europarlamentare, şi alegeri pentru un mandat de deputat în colegiul 4, post rămas vacant după demisia din Camera Deputaţilor, în septembrie 2013, a liberalului Eduard Hellvig, acesta optând să fie europarlamentar.

În judeţul Ilfov, 919 poliţişti, jandarmi şi pompieri vor asigura ordinea publică pe timpul alegerilor europarlamentare, precum şi a alegerilor parlamentare parţiale.

Dintre aceştia, 466 de angajaţi MAI vor asigura protecţia celor 230 de secţii de votare, amplasate în 155 de locuri. De asemenea, va fi asigurată protecţia şi la cele 57 de secţii de votare pentru alegerile parlamentare parţiale, potrivit Poliţiei Ilfov.

Pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, în judeţul Ilfov vor acţiona 36 de poliţişti, constituiţi în 18 echipe operative.

Totodată, a fost stabilit şi un efectiv de rezervă format din 84 de angajaţi ai MAI, care va fi în permanenţă pregătit să acţioneze, dacă situaţia va impune acest lucru, a precizat Poliţia Ilfov.

Dintre cele 226 de persoane aflate în arest la domiciliu care au drept de vot, 26 sunt în judeţul Ilfov, iar până în prezent acestea nu au solicitat să voteze prin intermediul urnei speciale, a mai arătat Poliţia Ilfov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici