Preşedintele ANOFM: Rata şomajului va scădea la cinci la sută în acest an

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, susţine că rata şomajului ar urma să scadă, în acest an, la cinci la sută, precizând că face aceste afirmaţii bazându-se pe anumiţi indicatori precum locurile de muncă anunţate pentru această perioadă.

41 afișări
Imaginea articolului Preşedintele ANOFM: Rata şomajului va scădea la cinci la sută în acest an

Preşedintele ANOFM: Rata şomajului va scădea la cinci la sută în acest an (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

Bian a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că şomajul va scădea în următoarele luni, precizând însă că nu poate spune cu exactitate cât va fi această scădere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Eu când spun asta este pentru că am nişte indicatori cu care măsor. Mă uit la locurile de muncă pe care le-am anunţat acum în iarnă. Imediat în perioada martie - aprilie încep activităţile cu caracter sezonier, încep în construcţie peste tot şi atunci vor absorbi o parte din forţa de muncă disponibilizată în perioada iernii şi şomajul va merge uşor în jos. Avem şi prognoza pozitivă de creştere economică. Creşterea economică înseamnă absorbţie din şomaj şi crearea de locuri de muncă", a spus Bian.

Preşedintele ANOFM a adăugat că, în prezent rata, şomajului în România este de aproximativ şase la sută şi se aşteaptă să ajungă "undeva în jur la cinci la sută".

"Normal până la cinci la sută în toate cărţile de specialitate, în literatură se consideră că nu ai şomaj", a afirmat Bian.

Silviu Bian a precizat că în România numărul şomerilor neînregistraţi este foarte mic.

"Toţi beneficiarii de asistenţă socială din România de la 416 (Legea 416 privind venitul minim garantat - n.r.) sunt înregistraţi. Dacă iese de la mine din plată rămâne în evidenţă ca şomer neindemnizat că nu poate lua 416 dacă nu are adeverinţă de la mine, dacă nu este în baza de date", a spus Bian.

Preşedintele ANOFM a recunoscut că există şi oameni care nu se declară şomeri, dar a spus că numărul acestora este foarte mic, majoritatea persoanelor fără loc de muncă fiind înregistrate.

El a explicat că şomajul în România este calculat atât de ANOFM pe declaraţii concrete, cât şi de către Institutul Naţional de Statistică pe baza Biroului Internaţional al Muncii prin sondaje.

Bian a adăugat că între aceste calcule diferenţa în ultimii ani a fost sub unu la sută, deşi marja de eroare admisă este de trei la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici