Preşedintele instanţei supreme: Modul de constituire a completelor ICCJ nu poate fi suspectat de lipsă de imparţialitate

Preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, a declarat joi că va avea o discuţie cu preşedintele CSM, pentru a vedea dacă acesta apreciază că sunt probleme la completele de cinci judecători, susţinând că, în opinia ei, modul în care sunt constituite acestea nu poate fi suspectat de lipsă de imparţialitate.

582 afișări
Imaginea articolului Preşedintele instanţei supreme: Modul de constituire a completelor ICCJ nu poate fi suspectat de lipsă de imparţialitate

Livia Stanciu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Declaraţia a fost făcută de judecătoarea Livia Stanciu după ce a fost întrebată, la ieşirea de la Consiliul Superior al Magistraturii, dacă a fost consultată de preşedintele CSM, Adrian Bordea, cu privire la posibilitatea schimbării completelor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Bordea a spus recent, într-o conferinţă de presă, că analizează modul în care poate fi schimbată legea în ce priveşte componenţa completelor de la instanţa supremă, pe fondul lipsei de imparţialitate, reclamată în ultima perioadă, în contextul condamnării mai multor oameni politici.

"Am înţeles acum, că mi-aţi semnalat dumneavoastră această problemă, o să iau şi eu legătura cu domnul preşedinte Bordea, să văd dacă a avut sau nu a avut o astfel de discuţie cu dumneavoastră şi dacă a apreciat că sunt sau că nu sunt probleme cu privire la completele de cinci judecători", a spus preşedintele ICCJ.

Livia Stanciu a susţinut că modul în care sunt constituite completele de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu poate fi suspectat de lipsă de imparţialitate.

"Anul trecut am făcut tragerea la sorţi din toate aceste complete, indiferent că vorbim de completele în materie civilă sau vorbim de completele în materie penală, deşi legea obliga instanţa supremă ca, doar cu începere de la 1 februarie 2014, aceste trageri la sorţi să aibă loc în şedinţă publică, pentru că aceste complete îşi începeau activitatea de la 1 ianuarie 2014. Deşi legea în vigoare nu obliga instanţa supremă să facă o tragere la sorţi publică, am apreciat că aşa se impune, în prezenţa şi a dumneavoastră şi a tuturor colegilor de la instanţa supremă, să se facă acele trageri la sorţi", a mai spus Stanciu.

Preşedintele ICCJ a arătat că afirmaţiile conform cărora există oameni condamnaţi politic sunt "mai mult decât grave".

"Ideile care se încearcă să se inducă uneori că anumiţi judecători care intră în aceste complete, care reacţionează la comenzi politice, afirmaţii de genul acesta sunt de-a dreptul iresponsabile. Sunt mai mult decât grave şi niciodată dovedit a fi măcar un sâmbure de adevăr în aceste afirmaţii", a mai spus Stanciu.

Membrii celor patru complete de cinci magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care judecă din ianuarie 2014 au fost stabiliţi în 5 decembrie 2013, prin tragere la sorţi din patru boluri, de către preşedinta instanţei supreme, Livia Stanciu.

În urma tragerii la sorţi, din Completul I penal fac parte judecătorii Geanina Cristina Arghir, Marius Foitoş, Leontina Şerban şi Maricela Cobzariu. Supleanţii celor patru sunt magistraţii Iulian Dragomir, Mariana Ghena, Mirela Sorina Popescu şi Silvia Cerbu, care vor intra în componenţa completului dacă unul sau mai mulţi membri ai acestuia sunt recuzaţi sau dacă vor fi formulate cereri de abţinere.

Completul II penal este format, începând din ianuarie, din judecătorii Florentina Dragomir, Sofica Dumitraşcu, Săndel Macavei şi Ioana Alina Ilie. În cazul în care aceştia nu pot judeca un dosar, sunt înlocuiţi de magistraţii Simona Neniţă, Tatiana Lucia Rog, Simona Daniela Enceanu şi Magdalena Iordache.

În ceea ce priveşte Completul I civil, componenţa acestuia este Alina Iuliana Ţuca, Carmen Georgeta Negrilă, Rodica Zaharia şi Doina Duican. Supleanţii acestora sunt Creţu Dragu, Rodica Susanu, Elena Carmen Popoiag, Ileana Izabela Dolache, Mariana Cîrstocea, Magdalena Carmen Frumuşelu şi Viorica Lungeanu.

Completul II civil este format din Mihaela Tăbârcă, Cristina Luzescu, Adriana Chioseaua şi Zoiţa Milăşan. Înlocuitorii acestora, în caz de nevoie, sunt Doina Popescu, Mihaela Laura Ivanovici, Viorica Cosma, Marian Buda, Carmen Trănica Teau, Gabriela Bogasiu şi Eugenia Marin.

Potrivit legii, completele de cinci judecători analizează recursurile şi cererile în cauzele judecate în primă instanţă de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Acestea mai judecă şi alte cauze date în competenţa lor prin lege, funcţionând şi ca instanţă disciplinară.

Tot completele de cinci judecători judecă şi recursurile împotriva hotărârilor pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii în materie disciplinară.

Preşedinţii completelor de judecată sunt stabiliţi aleatoriu, prin sistemul Ecris, din conducerea ICCJ - respectiv preşedinta Livia Stanciu, vicepreşedinţii Ionuţ Matei şi Cristina Tarcea şi şefii secţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici