Preţul gigacaloriei pentru agenţii economici din Bucureşti ar putea CREŞTE până la 329 lei. Ce prevede PROIECTUL Primăriei Capitalei

Preţul gigacaloriei pentru agenţii economici din Bucureşti ar putea creşte până la 329,30 lei, fără TVA, pentru cei alimentaţi din centrale RADET, şi respectiv până la 296,49 lei, fără TVA, pentru cei alimentaţi din puncte termice proprii, potrivit unui proiect al Primăriei Capitalei.

761 afișări
Imaginea articolului Preţul gigacaloriei pentru agenţii economici din Bucureşti ar putea CREŞTE până la 329 lei. Ce prevede PROIECTUL Primăriei Capitalei

Preţul gigacaloriei pentru agenţii economici din Bucureşti ar putea CREŞTE până la 329 lei. Ce prevede PROIECTUL Primăriei Capitalei (Imagine: Catalina Filip/ Mediafax Foto)

Preţul gigacaloriei pentru agenţii economici alimentaţi din puncte termice urbane şi centrale termice ale Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) ar putea creşte de la 252,17 lei la 329,30 lei, fără TVA, iar pentru cei alimentaţi din puncte termice proprii - de la 212,95 de lei la 296,49 lei, fără TVA, potrivit proiectului pus în dezbatere publică pe site-ul www.pmb.ro.

Aceste tarife ar fi trebuit să fie recalculate în luna februarie 2013, ca urmare a deciziilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). "Neaprobarea acestor tarife a determinat pierderi financiare înregistrate de RADET Bucureşti în perioada februarie - iulie 2013 în valoare de 10.505.928, 81 de lei (aproximativ 2,37 milioane de euro )", se arată în raportul de specialitate aferent proiectului.

"RADET a început demersurile de ajustare a preţurilor de facturare imediat după majorarea preţului de către producătorii de energie termică, în principal ELCEN S.A., dar acestea au fost întârziate din cauza corespondenţei purtate timp îndelungat cu autorităţile de reglementare", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).

Proiectul mai stabileşte că preţul local de facturare al energiei termice pentru agenţii economici se va aplica pe o perioadă de un an, perioadă necesară pentru recuperarea pierderilor financiare ale RADET aferente perioadei februarie - iulie 2013.

În ceea ce priveşte preţul gigacaloriei pentru populaţie, reprezentanţii PMB au precizat că se doreşte ca energia termică să rămână la preţul actual de 169,88 lei pe gigacalorie cu TVA, faţă de 320 de lei pe gigacalorie, preţ la care este achiziţionat agentul termic de la Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN). Astfel, în prezent, subvenţia acordată de PMB este de 46,9 la sută din costul gigacaloriei.

Pe perioada în care proiectul se află în dezbatere publică, respectiv până în data de 19 noiembrie 2013, cetăţenii pot trimite în scris propuneri, sugestii, amendamente şi recomandări. Ulterior, documentul va fi supus aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici