Prima pagină » Politic » Primării la comun și cheltuieli tăiate: Bolojan vrea eficiență în administrația locală

Primării la comun și cheltuieli tăiate: Bolojan vrea eficiență în administrația locală

Una dintre măsurile incluse în pachetul de măsuri privind reforma administraţiei publice locale vizează partajarea funcţionarilor între primării şi reducerea cabinetelor aleşilor locali, anunţă vineri premierul Ilie Bolojan.
Primării la comun și cheltuieli tăiate: Bolojan vrea eficiență în administrația locală
Foto: ALEXANDRA PANDREA/GMN/MEDIAFAXFOTO
Iris Duțescu
18 iul. 2025, 18:45, Economic

„Norma poate fi împărţită între două, trei primării. Gândiţi-vă că şi în sectorul privat, contabili sau IT-işti deservesc mai multe companii. La fel ar trebui să fie şi în administraţia publică locală”, declară Bolojan, subliniind nevoia de colaborare între primăriile de mici dimensiuni.

El dă exemplul funcţiilor de contabil sau secretar, care pot lucra în regim de jumătate de normă în mai multe primării. „Un secretar, dacă nu are un volum mare de hotărâri, poate acoperi fără probleme două primării. La fel şi în zona de urbanism, nu ai nevoie de o normă întreagă acolo unde nu sunt suficiente autorizaţii sau certificate de eliberat”, spune premierul.

„Unele primării au firme proprii de curăţenie şi utilaje. În loc ca o comună vecină să plătească un preţ mare pentru un serviciu de tuns şanţuri, de exemplu, poate folosi echipamentele celeilalte primării, cu costuri mult mai mici”, mai declară el.

Premierul adaugă că „un alt punct important vizează reducerea aparatului din jurul aleşilor locali şi demnitarilor”. „La un primar de comună avem doi oameni în cabinet, la viceprimar, unul, la preşedintele de Consiliu Judeţean, patru. Numărul total la nivel naţional depăşeşte 10.000. Cred că putem reduce acest aparat”, spune Bolojan.

El susţine că acelaşi principiu trebuie aplicat şi la nivel central, unde consilierii demnitarilor ar trebui şi ei reduşi pentru eficienţă administrativă. „Putem funcţiona mai bine, cu servicii mai bune pentru comunităţi, dar cu mai puţini bani. Asta înseamnă responsabilitate şi modernizare”, explică el.

În ceea ce priveşte investiţiile publice, Bolojan anunţă o analiză recent finalizată privind finanţarea proiectelor locale: „Suntem în situaţia în care nu mai putem asigura finanţări pentru toate proiectele din bugetul de stat. Trebuie să ne concentrăm pe cele cu finanţare europeană, PNRR în primul rând, apoi fondurile de coeziune.”

Proiectele din programul „Anghel Saligny” vor fi evaluate în funcţie de stadiul lor, mai spune premierul. „Vom finanţa doar proiectele cu un grad avansat de maturitate. Cele care nu sunt pregătite vor fi amânate, iar până la sfârşitul anului vom definitiva prioritizarea pentru anul viitor”, declară Bolojan.

Citește și