Preţul medicamentelor ar trebui să scadă cu aproape 1% de la 1 aprilie

Medicamentele ar urma să coste mai puţin cu aproape 1% din 1 aprilie, din cauza actualizării cursului de la 4,25 lei la 4,21 lei pentru un euro în bugetul de stat pentru 2011, a declarat, marţi, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Sorin Popescu.

235 afișări
Imaginea articolului Preţul medicamentelor ar trebui să scadă cu aproape 1% de la 1 aprilie

Preţul medicamentelor ar trebui să scadă cu aproape 1% de la 1 aprilie (Imagine: Shutterstock)

"Pentru multe medicamente, această diferenţă de curs va fi aproape imperceptibilă, dar este cert că preţurile vor scădea cu aproximativ 1% pentru toate produsele", a spus preşedintele ARPIM.

El a precizat că, de exemplu, medicamentul Tertensif, care în prezent costă 11,7 lei, va fi 11,5 lei de la 1 aprilie, iar Preductal va costa 25,76 lei, de la 25,8 lei, ambele produse fiind compensate 50 la sută.

Actualizarea preţurilor medicamentelor cuprinse în Catalogul Naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţă în România (CANAMED) va fi efectuată la 1 aprilie 2011, de către Ministerul Sănătăţii, la cursul de schimb valutar de 4,21 lei pentru un euro.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în CANAMED, la 1 ianuarie erau 5.517 medicamente eliberate pe bază de prescripţie medicală, din care 4.264 compensate.

Actualizarea preţurilor de producător, în lei, pentru toate medicamentele existente în CANAMED se face anual în luna aprilie, în funcţie de cursul valutar utilizat în alcătuirea bugetului pentru anul în curs. Pentru 2011, valoarea euro avută în vedere la fundamentarea bugetului este de 4,21 lei, faţă de 4,25 lei în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici