Pricopie: Manualele cu greşeli vor fi refuzate; valabilitatea cărţii şcolare, de cel mult patru ani

Manualele care au greşeli vor fi refuzate şi cele cu inexactităţi vor fi retrase imediat, iar valabilitatea cărţii şcolare nu va mai fi nelimitată, ci de cel mult patru ani, a declarat miercuri ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

355 afișări
Imaginea articolului Pricopie: Manualele cu greşeli vor fi refuzate; valabilitatea cărţii şcolare, de cel mult patru ani

Pricopie: Manualele cu greşeli vor fi refuzate; valabilitatea cărţii şcolare, de cel mult patru ani (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

"Întrucât au apărut unele reacţii ale editurilor privind ordinul care face referire la demararea procedurilor de licitaţie pentru noile manuale din învăţământul primar, doresc să fac câteva precizări: planurile cadru, programa şi specificaţia tehnică au fost aprobate încă din luna octombrie, astfel că discuţiile editurilor, potrivit cărora au la dispoziţie doar şase săptămâni pentru a redacta noile manuale în formă tipărită şi digitală, este incorectă, ele având la dispoziţie un an şi trei-patru luni", a spus ministrul Remus Pricopie

Potrivit lui Pricopie, atenţia Ministerului Educaţiei se concentrează asupra elevului.

"Sunt foarte multe voci care spun de ce cărţile nu ajung mai repede în şcoli, alţii care spun că timpul este prea scurt. Ideea este că sunt stricate anumite mecanisme care au funcţionat în avantajul editurilor, nu al şcolii. Manualul, dacă are o greşeală, este refuzat, dacă sunt sesizate greşeli şi inexactităţi, manualul este retras imediat. Totodată, manualul nu mai are aprobare nelimitată, ci de cel mult patru ani. Avem cărţi în care în continuare ne învecinăm cu Iugoslavia. Pot spune că, în anumit situaţii excepţionale, valabilitatea manualelor ar putea fi extinsă cu încă doi ani, dar hai să fim serioşi, să fie clar acum, nu voi reveni asupra manualelor. Avem obligaţia să aducem pe masa elevilor manuale proaspete. Cine nu doreşte, să nu participe la licitaţii", a mai spus ministrul, precizând că domeniul este reglementat prin legi care trebuie respectate.

Pricopie a precizat că instituţia responsabilă de aceste manuale este Ministerul Educaţiei, iar acesta stabileşte şi regulile.

"Este interesant să existe cât mai multe manuale şi fiecare carte şcolară va fi evaluată separat. Avem un sistem deschis, în care orice editură poate reveni în anumite momente. În cazul în care s-au sesizat inexactităţi, editura poate retrage cartea, dar reveni după ce a corectat. Cine nu este de acord cu aceste specificaţii, să nu se înscrie la licitaţii. Vor fi livrate toate manualele plătite de şcoli, iar CD-urile vor fi puse pe internet, preţul va include producţia şi vânzarea fiecărui manual. Fiecare manual va fi în forme tipărită şi electronică. Trebuie să avem şi controlul preţurilor, poate preţurile vor fi mai mari, dar vor fi preţuri controlate", a conchis Pricopie.

Ministerul Educaţiei a iniţiat recent procedura de evaluare şi licitaţie pentru manualele tipărite şi digitale de la clasele I şi a II-a, care ar urma să ajungă la unităţile de învăţământ până la 15 septembrie.

Astfel, pentru clasele I şi a II-a vor fi asigurate manuale noi la materiile Comunicare în limba română, Comunicare în limba maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă şi Religie.

Manualele şcolare vor avea atât o variantă tipărită, cât şi una digitală, iar elevii vor primi ambele formate. Acestea vor fi realizate în două volume, structurate astfel încât să acopere întreaga programă şcolară, fiecare însoţit de un CD/DVD cu formatul digital.

"Vechiul Abecedar, de pildă, avea 128 de pagini. Noul manual ar putea avea chiar şi 160 de pagini, ca să includă toată programa, şi va fi în două volume, pentru ca elevii, luând cu ei un singur volum, să aibă ghiozdanul mai uşor", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii ministerului.

Varianta digitală a manualelor va fi accesibilă şi pe platforma manuale.edu.ro">www.manuale.edu.ro, care va avea o aplicaţie software dedicată, cu bibliotecă virtuală conţinând variantele online ale manualelor şcolare pentru toate disciplinele şi modulele de pregătire.

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, aflat în coordonarea MEN, este instituţia responsabilă de procedurile de organizare, desfăşurare, selectare şi achiziţionare a manualelor şcolare. Manualele vor fi evaluate de cadre didactice, selectate de CNEE, conform criteriilor metodologice aprobate, şi care se vor constitui în Corpul evaluatorilor de proiecte de manuale şcolare.

Potrivit MEN, în baza libertăţii inţiativei profesionale, cadrele didactice selectează şi recomandă elevilor, pentru utilizarea în procesul de predare-învăţare-evaluare, doar manuale şcolare aprobate de minister.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici