Primar din Buzău: Îşi bat joc de noi firmele care fac deszăpezirea, nu răspund la telefon

Primarul din comuna buzoiană Brădeanu, izolată din cauza zăpezii, a declarat, marţi, că firma care trebuia să deszăpezească drumurile din localitate "îşi bate joc de ei" şi că oamenii vin "disperaţi" la Primărie pentru a cere să fie curăţate drumurile judeţene, întrucât nu mai au alimente.

834 afișări
Imaginea articolului Primar din Buzău: Îşi bat joc de noi firmele care fac deszăpezirea, nu răspund la telefon

Primar din Buzău: Îşi bat joc de noi firmele care fac deszăpezirea, nu răspund la telefon (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Primarul din Brădeanu, Nistor Ştefan, a declarat că toate satele care aparţin comunei sunt izolate, întrucât firma care trebuia să deszăpezească drumurile nu a făcut acest lucru.

"Noi local am rezolvat. Oamenii care au putut şi-au deszăpezit în curţi, noi am intervenit, însă mai trebuie deszăpezite drumurile. Degeaba avem noi grijă şi sunt oamenii de la Consiliul Judeţean care ne ajută, dacă cei care se ocupă de deszăpezirea drumurilor îşi bat joc de noi", a spus primarul.

El a precizat că sună de două-trei zile la reprezentanţii firmei care ar trebui să se ocupe de deszăpezirea drumurilor judeţene, însă aceştia nu i-au răspuns niciodată.

"Cei de la firmele de deszăpezire nu mi-au răspuns niciodată, de două-trei zile îi sun", a menţionat primarul.

Edilul a precizat că oamenii nu mai au alimente şi vin "disperaţi" la Primărie pentru a cere să fie deszăpezite drumurile judeţene, "singura lor fericire fiind că nu s-a luat şi curentul".

Nistor a precizat că în unele zone din comuna Brădeanu zăpada atinge şi patru metri.

"Suntem blocaţi complet. Sunt 2.890 de persoane în trei sate Brădeanu, Smârdanu şi Mitropilia. Suntem blocaţi de sâmbătă, toţi mă întreabă când ne despăpezesc. Sunt zone cu zăpadă de două, trei, chiar patru metri. Am avut case complet acoperite cu zăpadă. Cei care vin dinspre Scutelnici nu mai au combustibil. Îşi bat joc de noi cei care fac deszăpezirea, nu răspund la telefon", a mai spus alesul local.

Pentru deszăpezirea drumurilor judeţene, Consiliul Judeţean Buzău are contract cu trei firme - Liciu Con, Nikost Impex şi Petro Consind -, iar valoare totală a contractului este de 12,88 milioane de lei, potrivit purtătorului de cuvânt al CJ Buzău, Oana Ghimbăşanu.

Firma Liciu Con trebuie să acţioneze pentru deszăpezire în zona Buzău - Vintilă Vodă, firma Nikost, în Râmnicu Sărat, iar Petro Consind zona Pogoanele - Şeţu, inclusiv comuna Brădeanu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, Marius Sîrbescu, declara, marţi dimineaţă, că 20 de drumuri judeţene sunt în continuare blocate, în timp ce pe DN 2 C Costeşti Padina, limita cu judeţul Ialomniţa, este restricţie de 3,5 tone, iar pe DN 2 B Buzău-Brăila sunt restricţii pentru maşinile cu masa mai mare de 7, 5 tone. De asemenea, DN 22 Râmnicu Sărat-Brăila este în continuare închis.

El susţinea că numărul localităţilor izolate a scăzut totuşi semnificativ în ultimele ore, după ce multe drumuri au fost deschise, astfel că mai sunt izolate satele din trei comune - Chiojdu, Scutelnici şi Bozioru.

Ulterior, prefectul de Buzău, Gabriel Baltă, a declarat în localitatea Vadu Paşii, unde a mers împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea şi cu ministrul Mircea Duşă, că în judeţ mai sunt izolate cinci localităţi, iar întrebat de jurnalişti care sunt acestea el a răspuns: "Sunt cinci localităţi izolate, nu le cunosc. Nu am lista acum. Sunt Brădeanu, Vâlcelele, nu le ştiu pe toate în amănunt, se lucrează acolo".

Vicepremierul Liviu Dragnea a spus că trebuie făcut tot ce este omeneşte posibil pentru a ajunge la oamenii din comunele afectate de viscol, astfel ca până miercuri să nu mai existe localităţi izolate, în condiţiile în care "vine al doilea val de ninsori şi viscol".

Liviu Dragnea a declarat că dacă în urmă cu o zi în Buzău erau izolate aproximativ 50 de localităţi, marţi mai sunt doar câteva comune şi câteva sate.

"Evoluţia este bună în condiţiile date. Faţă de 57 de localităţi izolate ieri, astăzi de dimineaţă erau 4 comune şi 7, 8-10 sate. Sperăm ca până mâine dimineaţă să nu mai fie izolate, că de mâine vine al doilea val de ninsori şi viscol, care va fi la fel de puternic. Trebuie să facem tot ce este omeneşte posibil să putem ajunge cu ce este necesar la cetăţeni. Ce am văzut e în regulă, în linii mari s-a acţionat bine, avem resurse să facem faţă noului val, dar trebuie să rămânem mobilizaţi. Mâine va fi de dimineaţa cod portocaliu aproape în aceleaşi judeţe afectate, mâine după-amiază timp de şase ore viscolul va fi foarte, foarte puternic, meteorologii nu ştiu încă daca va fi cod roşu, dacă se întrunesc condiţiile pentru cod roşu, dar va fi foarte aproape", a spus Liviu Dragnea.

Bucureştiul şi 14 judeţe din sudul şi estul ţării vor fi, miercuri, între orele 06.00 şi 23.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, iar pentru alte zece judeţe a fost emisă o avertizare cod galben.

Avertizarea cod portocaliu a fost emisă pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi şi jumătatea de sud a judeţelor Argeş şi Dâmboviţa.

Potrivit avertizării cod portocaliu, viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei şi în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente şi viteza vântului la rafală va depăşi temporar 60 - 70 de kilometri pe oră. În judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa Călăraşi, Vrancea, Galaţi, Constanţa şi Tulcea, vântul va avea la rafală peste 70 - 80 de kilometri pe oră. Zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici