Primăria Sector 1 a dat certificat de urbanism pentru moschee. Tomac: Voi contesta în instanţă

Primăria Sectorului 1 a eliberat, pe 11 aprilie 2016, certificatul de urbanism pentru moscheea pe care Muftiatul Cultului Musulman din România intenţionează să o construiască pe Bulevardul Expoziţiei nr. 22-30, ca etapă premergătoare eliberării autorizaţiei de construire şi a planului zonal.

2793 afișări
Imaginea articolului Primăria Sector 1 a dat certificat de urbanism pentru moschee. Tomac: Voi contesta în instanţă

Primăria Sector 1 a dat certificat de urbanism pentru moschee (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Certificatul de urbanism este un act de informare obligatoriu care nu dă beneficiarului dreptul de construire, fiind doar o etapă legală, premergătoare eliberării autorizaţiei de construire", meţionează Primăria Sectorului 1, într-un comunicat de presă. Potrivit art. 29 alin.1 din Legea nr. 350/2001 cu completările şi modificările ulterioare “Certificatul de urbanism este actul de informare cu caracter obligatoriu prin care autoritatea administraţiei publice judeţene sau locale face cunoscute regimul juridic, economic şi tehnic al imobilelor şi condiţiile necesare în vederea realizării unor investiţii, tranzacţii imobiliare ori a altor operaţiuni imobiliare, potrivit legii.”

Potrivit Primăriei Sectorului 1, obţinerea unui PUZ este însă obligatorie înainte de autorizare. Având în vedere că amplasamentul pe care urmează să fie construită moscheea este situat în zona CB5 –zonă situată în afara perimetrului central, "care grupează funcţiuni complexe de infrastructură municipală şi supramunicipală – pentru autorizarea construcţiei este necesară obţinerea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), care intră în competenţa exclusivă a Primăriei Municipiului Bucureşti".

Prin certificatul de urbanism, Primăria Sectorului 1 i-a comunicat Muftiatului Cultului Musulman din România că următoarea etapă este obţinerea avizului de oportunitate al arhitectului şef al Primăriei Capitalei, în scopul întocmirii Planului Urbanistic Zonal şi aprobării sale de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Primăria Capitalei este obligată apoi să pună în dezbatere PUZ-ul. "Numai după ce Municipalitatea va delibera şi aproba Planul Urbanistic Zonal, beneficiarul construcţiei va putea solicita Primăriei Sectorului 1 eliberarea unei autorizaţii de construire", afirmă Primăria de sector.

Muftiatul Cultului Musulman din România a depus, în data de 26 ianuarie 2016, la Primăria Sectorului 1, documentaţia pentru eliberarea unui certificat de urbanism, etapa premergătoare obţinerii autorizaţiei de construire.

Întrucât documentaţia depusă a fost incompletă, Primăria Sectorului 1 a transmis petentului o adresă de completare, prin care i s-a cerut "precizarea scopului pentru care solicită eliberarea certificatului de urbanism, precum şi prezentarea planurilor anexă, aşa cum prevede legislaţia în vigoare". "La rândul lor, reprezentanţii cultului musulman au revenit cu o completare la documentaţia de urbanism, în care au prezentat documentele solicitate", precizează Primăria de sector.

"În aceste condiţii, Primăria Sectorului 1 avea obligaţia legală de a elibera certificatul de urbanism solicitat de beneficiarul construcţiei", se arată în comunicat.

În cadrul unei vizite oficiale pe care a făcut-o în martie în Turcia, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că ridicarea unei moschei este exclusiv de competenţa autorităţilor publice locale.

Tomac: Voi contesta în instanţă certificatul de urbanism eliberat pentru construirea unei megamoschei

Preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a declarat joi că va contesta în instanţă certificatul de urbanism eliberat de Primăria Sectorului 1 pentru construirea unei moschei în Bucureşti.

"În calitate de deputat, voi contesta în instanţă certificatul de urbanism eliberat de Primăria Sectorului 1. Cred că ceea ce se întâmplă astăzi în administaţia locală, subiect de interes major pentru toţi bucureştenii, trebuie tratat cu multă responsabilitate şi luciditate", a spus Eugen Tomac, într-o conferinţă de presă la sediul partidului.

Deputatul a precizat că vineri va fi lansată "o amplă campanie de consultare" a cetăţenilor din sectorul 1. "Cred că este foarte important ca decidenţii, fie el prim ministru sau primar interimar, să ţină cont şi de punctul de vedere al cetăţenilor", a adăugat el.

De asemenea, Tomac a anunţat că va aduna semnături de la cetăţeni pentru acţiunea în instanţă. "Abordarea noastră e una lucidă, având în vedere îngrijorările pe care le exprimă populaţia. Nu suntem împotriva nimănui, dar suntem preocupaţi de prezentul şi viitorul Bucureştiului", a susţinut el.

Eugen Tomac a subliniat că Primăria sectorului 1 nu are un edil care să îşi asume consecinţele politice pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru că este condusă de un primar interimar, Vasile Moțoc, care "pare că doarme şi nu ştie ce se întâmplă în primărie".

"Sunt convins că toţi cei care practică cultul musulman îşi pot păstra credinţa, dar nu cred că în clipa de faţă avem nevoie în Bucureşti de o megamoschee. Cred că Primăria s-a grăbit să execute nişte ordine, care nu ţin de interesul bucureştenilor'', a concluzionat el, explicând că ''nimeni în România nu îl prigoneşte pe Allah" şi că îi respectă pe toţi musulmanii din România, însă momentul pentru construirea unei moschei, care să fie loc de pelerinaj pentru musulmanii din toată Europa, este nepotrivit, având în vedere contextul de securitate din vecinătatea României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici