Primarii care refuză reprofilarea spitalelor suportă cheltuielile medicale

Primarii care refuză să reprofileze spitalele în cămine de bătrâni sau centre de permananţă trebuie să suporte cheltuielile privind asistenţa medicală după 1 aprilie, întrucât casa de asigurări de sănătate va sista de la această dată finanţarea unităţilor pe vechiul statut.

40 afișări
Imaginea articolului Primarii care refuză reprofilarea spitalelor suportă cheltuielile medicale

Primarii care refuză reprofilarea spitalelor suportă cheltuielile medicale (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

"Nu-i poate obliga nimeni să transforme spitalele în cămin, este o opţiune. Totuşi, până la 31 martie, autorităţile locale trebuie să opteze", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

Potrivit subsecretarului de stat, autorităţile locale au trei opţiuni:

► Una dintre ele este să transforme spitalul în cămin de vârstnici cu sprijinul autorităţilor, prin Ministerul Muncii.

► Alta este să eficientizeze spitalul şi acesta să devină centru de permananţă cu sprijin de la Ministerul Sănătăţii.

► Ulltima variantă ar fi ca unitatea sanitară să rămână spital, dar după 1 aprilie nu va mai avea contract cu casa de asigurări de sănătate, astfel că primăria va trebui să se ocupe de finanţarea serviciilor medicale.

VEZI HARTA REORGANIZĂRII SISTEMULUI SPITALICESC

Programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice" va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care în 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei, banii pentru reprofilarea spitalelor fiind alocaţi de la bugetul de stat, nu de la administraţiile locale.

"Prin acest program pe care-l iniţiem, este pentru prima dată când statul finanţează fără implicarea autorităţilor locale sau a ONG-urilor o serie de unităţi destinate îngrijirii persoanelor vârstnice. Precizăm că fondurile necesare pentru finanţarea Programului, se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Finanţarea programului se realizează pe baza proiectelor elaborate de autorităţile administraţiei publice locale în nume propriu sau în parteneriat cu alţi furnizori publici sau privaţi de servicii sociale, în urma unui proces de evaluare şi selecţie", a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Conform proiectului hotărârii de Guvern pentru aprobarea programului de interes naţional "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice", lansat, miercuri, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, prin reprofilarea unor spitale ar putea fi înfiinţate până la 71 cămine pentru persoane vârstnice.

În aceste unităţi vor primi asistenţă între 2.500 - 4.800 de persoane vârstnice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici