Primarul Capitalei: Doresc să diminuăm tariful apei, am cerut lămuriri/AMRSP: TVA pentru apă să scadă de la 24 la 9 la sută, ca la alimentele de bază

Primarul general interimar al Capitalei, Ştefănel Marin, a declarat, miercuri, că i-a cerut directorului Autorităţii Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) să prezinte în CGMB cum s-a majorat tariful apei, precizând că dorinţa sa este să fie diminuată această taxă.

1650 afișări
Imaginea articolului Primarul Capitalei: Doresc să diminuăm tariful apei, am cerut lămuriri/AMRSP: TVA pentru apă să scadă de la 24 la 9 la sută, ca la alimentele de bază

Primarul Capitalei: Doresc să diminuăm tariful apei, am cerut lămuriri de la AMRSP (Imagine: Shutterstock)

"Odată cu izbucnirea acestui scandal, am cerut actele necesare şi vreau să trag concluzii, să le fac publice. Şi dorinţa mea este, chiar dacă este greu din punct de vedere juridic, să diminuăm tariful apei", a spus Ștefănel Marin.

Edilul a precizat că majorarea tarifului de la 45 de bani la peste 5 lei înseamnă foarte mult.

"Este adevărat că s-a făcut cu acordul AMRSP, dar, din punctul meu de vedere, este de văzut totuşi dacă a fost în regulă sau nu", a mai spus primarul interimar al Capitalei.

Ştefănel Marin a precizat că directorul de la AMRSP ar urma să îi prezinte lui, dar şi în Consiliul General al Municipiului Bicureşti, tot ce a însemnat majorarea tarifului la apă.

  • AMRSP: TVA pentru apă să scadă de la 24 la 9 la sută, ca la alimentele de bază

Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice susţine reducerea TVA pentru apă de la 24 la 9 la sută, la fel ca în cazul alimentelor de bază, iar pentru acest lucru CGMB ar trebui să facă demersuri către Guvern, a declarat miercuri directorul AMRSP, Adrian Cristea.

Directorul AMRSP a spus că, din punctul său de vedere, apa este un aliment de bază şi ar trebui să intre în lista produselor pentru care TVA este de 9 la sută.

Adrian Cristea a precizat că acest lucru ar fi posibil doar dacă CGMB ar iniţia demersuri către Guvern, care să aprobe o astfel de propunere.

Acesta a mai spus că, din datele pe care le are, tariful practicat de Apa Nova este sub media din România, dar şi din Uniunea Europeană.

Cristea a arătat, la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, că niciun consilier general nu a votat tariful apei sau modul de ajutare al acestui, explicând că acest lucru se face printr-un mecanism implementat de Banca Mondială, iar consilierii nu au dreptul să voteze acest tarif.

Directorul AMRSP a adăugat că majorările tarifare au fost cauzate în general de inflaţie, care numai în 2014 a fost 3,5 la sută.

Atunci când există solicitări de majorare a tarifului apei, acestea se transmit unei comisii de experţi străini, din care nu poate să facă parte niciun cetăţean român sau francez. Avizul acestei comisii se duce la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), instituţie aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Cristea a mai spus că pentru a se stabili dacă s-a păstrat echilibrul privind creşterea tarifară prevăzută în contract ar putea fi cerută şi o verificare a Curţii de Conturi.

Procurorii DNA care instrumentează dosarul de corupţie în care este implicat furnizorul de apă au arătat că, în urma încheierii unui act adiţional, cu sprijinul consilierilor aflaţi sub influenţa lui Vlad Moisescu, în anul 2011, Apa Nova Bucureşti a majorat foarte mult tariful pentru alimentarea cu apă, iar în urma acestei majorări, profitul net al companiei a crescut cu peste 30 de milioane de lei.

Apa Nova a arătat, într-un comunicat de presă, că majorările de tarife operate au respectat contractul de concesiune încheiat în anul 2000 şi că există alţi operatori care pratică preţuri mai mari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici