Procesul în care Iohannis contestă raportul ANI privind un conflict de interese, suspendat. Iohannis nu este urmărit penal

Curtea de Apel Alba Iulia a decis, miercuri, suspendarea procesului în care primarul Sibiului, Klaus Iohannis, contestă un raport al ANI privind un conflict de interese deoarece Parchetul ICCJ desfăşoară o urmărire penală pentru aceleaşi fapte. Surse judiciare au declarat miercuri seară, că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, nu este urmărit penal în dosarul privind conflictul de interese aflat la Parchetul general.

350 afișări
Imaginea articolului Procesul în care Iohannis contestă raportul ANI privind un conflict de interese, suspendat. Iohannis nu este urmărit penal

Klaus Iohannis (Imagine: Silvana Armat/Mediafax Foto)

UPDATE 19:56 - Iohannis nu este urmărit penal, în prezent, în dosarul privind conflictul de interese - surse

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, nu este urmărit penal, în prezent, în dosarul privind conflictul de interese aflat la Parchetul general, au declarat miercuri seară, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

"Este începută urmărirea penală faţă de faptă, nu faţă de persoană. În urma probatoriului, se va decide dacă urmărirea penală va fi extinsă şi faţă de persoană", au mai spus sursele citate.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că magistraţii Curţii au decis să suspende procesul în care primarul Sibiului, Klaus Iohannis, contestă un raport al ANI privind un conflict de interese în care s-ar fi aflat întrucât semnase, ca edil, un contract cu tipografia deţinută de FDGR, al cărui preşedinte era la acea dată.

Muntean a explicat că Agenţia Naţională de Integritate a cerut suspendarea judecării dosarului, pentru că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală pentru aceleaşi fapte care fac obiectul acestui dosar.

Potrivit sursei citate, instanţa nu a definit prin hotărârea de miercuri un termen pentru suspendarea judecării cauzei, urmând să facă, după o anumită perioadă, o verificare privind acest dosar.

În august 2013, ANI a cerut Parchetului să îl cerceteze pe Klaus Iohannis pentru conflict de interese în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui preşedinte era.

"Obiectul contractului semnat cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal de către Klaus-Werner Iohannis constituie servicii de informare şi publicitate în vederea implementării Proiectului (cod SMIS: 4915) finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Programul Operaţional: Creşterea Competitivităţii Economice 2007 - 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 «Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru sectoarele privat şi public»", preciza ANI.

Inspectorii de integritate mai susţineau că Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie - iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăţilor către prestator, respectiv societatea Tipografia Honterus.

Potrivit ANI, Klaus-Werner Iohannis nu a respectat dispoziţiile art. 75, lit. b) şi f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit cărora "aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia […] f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte".

Primarul municipiului Sibiu a încălcat, conform ANI, şi dispoziţiile art. 2.531 din Codul Penal, potrivit cărora "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (...) pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă".

Astfel, ANI a sesizat Parchetul cu privire la posibila săvârşire de către Klaus Iohannis a infracţiunii de conflict de interese.

În replică, Klaus Iohannis declara că "nu e niciun conflict de interese după legea din această republică", dar că nu este surprins de anunţul făcut de ANI.

El mai spunea că se află în "perfectă legalitate" şi a contestat ulterior raportul ANI, dosarul judecându-se la Curtea de Apel Alba Iulia.

În luna februarie, când a fost propus pentru postul de vicepremier, Iohannis spunea dosarul privind conflictul de interese în cazul tipografiei aflate în proprietatea FDGR a fost trimis Parchetului instanţei supreme.

"În cealaltă speţă, unde sunt acuzat de conflict de interese, fiindcă Primăria a comandat o broşură la o tipografie care este în proprietatea FDGR - un contract mare, în valoare de 3.200 de lei - a fost trimisă la Parchetul General sesizarea de la ANI. Am fost invitat şi am dat o declaraţie la Parchet, la procurorul de caz. Bănuiesc că tot acolo s-au solicitat alte înscrisuri şi aştept o rezoluţie de la Parchetul General în acest sens. Sunt destul de optimist", afirma Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici