Procurorul Nelu Carpen ar fi pretins mită 8.000 de euro de la doi investigatori sub acoperire

Procurorul Nelu Carpen, şeful Parchetului Judecătoriei Buftea, arestat preventiv pentru corupţie, a pretins mită 8.000 de euro, prin avocata Claudia Gâlceavă, de la doi investigatori sub acoperire pentru a nu-i trimite în judecată.

282 afișări
Imaginea articolului Procurorul Nelu Carpen ar fi pretins mită 8.000 de euro de la doi investigatori sub acoperire

Procurorul Nelu Carpen ar fi pretins mită 8.000 de euro de la doi investigatori sub acoperire (Imagine: Mediafax Foto)

Procurorul Nelu Carpen ar fi pretins mită de la cei doi investigatori sub acoperire, pentru a le transmite indicaţii privind comportamentul pe care trebuie să-l aibă în faţa anchetatorilor, respectiv pentru infirmarea actului de trimitere în judecată a acestora şi administrarea frauduloasă a unor probe, potrivit motivării Curţii de Apel Bucureşti privind arestarea acestuia, alături de avocatul Adrian Zamfirachi.

De asemenea, notează Curtea, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Buftea, împreună cu doi foşti poliţişti, Mihail Vişan şi Gheorghe Cojocaru, ar fi constituit un grup infracţional organizat în perioada iulie 2009 martie 2010, anchetatorii stabilind că aceştia racolau persoane cercetate interesate să beneficieze de proceduri judiciare favorabile pentru care erau dispuşi să plătească bani.

Instanţa a avut în vedere în această cauză transcrierile interceptărilor între avocata Gâlceavă, învinuită în acest dosar, ale celor doi foşti poliţişti, dar şi ale investigatorilor sub acoperire.

"Instanţa constată că gradul de pericol social sporit al activităţii infracţionale presupusă a fi săvârşită de Nelu Carpen, calitatea de conducător al unei unităţi de Parchet, durata relativ mare, complicitatea intenţionată cu celelalte persoane cercetate în cauză şi posibilitatea reală de extindere a sistemului de relaţii corupătoare a actului de justiţie sunt elemente din care rezultă pericolul pentru ordinea publică a inculpatului, justifică măsura arestării preventive şi exclude alegerea altei măsuri neprivative de libertate fără a induce suspiciunea opiniei publice că instituţiile statului protejează actele de corupţie, iar sistemul judiciar este ineficient în a se autoapăra în astfel de situaţii", se arată în motivarea instanţei.

Cu privire la Adrian Zamfirachi, instanţa a apreciat că, deşi nu are exerciţiul autorităţii publice precum procurorul Nelu Carpen, calitatea sa de avocat face ca activitatea sa infracţională de corupţie să fie de aceeaşi gravitate şi pericol social prin potenţialul de discreditare şi neîncredere a comunităţii din sistemul judiciar.

Vineri, Carpen a fost reprezentat de 15 avocaţi vineri, în timp ce Zamfirachi a avut şapte avocaţi în sala de judecată în momentul în care s-a luat măsura arestării preventive în cazul lor. Luni, instanţa supremă a admis să-i dea un răgaz lui Zamfirachi, astfel încât în timpul şedinţei de luni privind judecarea contestaţiei faţă de măsura arestării să fie reprezentat de un avocat ales şi nu de unul din oficiu, întrucât niciun apărător al acestuia nu s-a prezentat.

Curtea de Apel Bucureşti mai notează, în motivarea deciziei sale de arestare a celor doi, că există presupunerea raţională că Zamfirachi ar fi săvârşit faptele de care este acuzat şi a avut în vedere transcrierile înregistrărilor, dar şi declaraţiile celorlalţi învinuiţi în acest dosar. Fostul avocat susţinea că are influenţă asupra magistraţilor Judecătoriei sectorului 1 al Capitalei, Tribunalului, Curţii de Apel Bucureşti, dar şi asupra unui procuror DIICOT şi poliţişti din structura de crimă organizată a IGPR.

Direcţia Naţională Anticorupţie îl acuză pe prim-procurorul Nelu Carpen că ar fi cerut 4.000 euro pentru a ajuta un acuzat într-un dosar şi că ar fi constituit un grup infracţional organizat pentru fapte de corupţie în legătură cu derularea unor anchete, iar avocatul Adrian Zamfirachi ar fi cerut 75.000 euro de la persoane cărora le promitea soluţii favorabile.

Nelu Carpen este acuzat de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi de favorizarea infractorului, iar Adrian-Richart Zamfirachi, avocat în Baroul Bucureşti, de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, preciza DNA.

Având în vedere calitatea de magistrat a lui Carpen Nelu, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici