Profesori afiliaţi la FEN şi "Spiru Haret" protestează la Cotroceni

Aproximativ 1.500 de cadre didactice afiliate la Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia "Spiru Haret" s-au adunat la Palatul Cotroceni, cerând salarii decente şi stoparea disponibilizărilor din sistemul educaţiei.

36 afișări
Imaginea articolului Profesori afiliaţi la FEN şi "Spiru Haret" protestează la Cotroceni

Profesori afiliaţi la FEN şi "Spiru Haret" protestează la Cotroceni (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Protestarii sunt din judeţele Timişoara, Satu Mare, Giurgiu, Iaşi, Brăila, Vâlcea, Galaţi, Gorj şi Teleroman. Ei sunt îmbrăcaţi cu veste ale FEN şi "Spiru Haret" şi au în piept o bandă tricoloră.

Sindicaliştii au bannere cu însemnele sindicatelor la care sunt afiliaţi şi caricaturi cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc.

Pe bannere se pot citi şi mesaje în versuri: "Vine iarna cea geroasă noi stăm chirciţi în casă/N-avem bani, n-avem mâncare/Vouă ce vă pasă oare".

Alte mesaje care se pot citi pe pancarte sunt "Muncitori, sclavi în propria ţară", "Salarii de 600 de lei. Cum se poate trăi?" şi "Ne-mprumutăm, dar cine plăteşte? Tot sclavii".

Protestarii stau într-un perimetru împrejmuit de garduri şi un cordon de jandarmi. Sindicaliştii nu scandează mesaje, doar fluieră şi au vuvuzele.

Protestatarii i-au dedicat o broşură lui Băsescu, amintindu-i promisiunile făcute

O delegaţie a sindicaliştilor de la Spiru Haret şi FEN a intrat în Palatul Cotroceni pentru a lăsa un memoriu cu revendicările protestarilor şi o urnă cu fluturaşi de salarii ale unora dintre sindicalişti.

Protestatarii adunaţi i-au dedicat preşedintelui Traian Băsescu o broşură numită "Omagiu", în care îi amintesc de promisiunile făcute din 2004 până în prezent şi, deşi au promis să nu scandeze, au cerut demisia acestuia, a premierului şi a ministrului Educaţiei.

Sindicaliştii din învăţământ i-au solicitat lui Traian Băsescu demiterea premierului Emil Boc şi a ministrului Educaţiei, Danier Funeriu.

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat la protest că îi pare rău pentru momentele prin care trece preşedintele, dar sindicaliştii au venit la Cotroceni pentru că Traian Băsescu este şi preşedinte, şi premier, şi reprezentantul Parlamentului.

"Îi cerem să-i dea afară pe Emil Boc şi Daniel Funeriu, pentru că ne-au adus în această stare. Cerem demiterea celui mai infatuat ministru al Educaţiei, care-şi trimite copiii la şcoli în străinătate. Îl acuzăm pe Traian Băsescu că de la el au plecat toate necazurile noastre. El a zis «Daţi afară intelectualii! Tăiaţi salariile intelectualilor!». A avut nevoie de noi doar la urne", a spus Isvoranu.

Sindicaliştii strigă, în faţa Palatului Cotroceni, "Demnitate!", "Unitate!", "Demisia!" şi "Jos Băsescu! Jos Guvernul Boc!".

De asemenea, ei i-au dedicat şefului statului o broşură numită "Omagiu", în care îi amintesc o parte din discursurile şi declaraţiile sale, din 2004 până în prezent.

Pe prima parte a broşurii, sindicaliştii au scris: "Avem deosebita plăcere să dăruim acest volum domnului Traian Băsescu, preşedintele României, pentru a-i adresa, în acest fel, cele mai calde mulţumiri conducerii partidului şi de stat, pentru importanţa pe care o acordă educaţiei, precum şi pentru aprecierile vizionare şi viitorul strălucit pe care îl pregăteşte învăţământului de toate gradele din această ţară. Cu deosebită stimă şi apreciere, angajaţii din învăţământ".

Totodată, trei dintre sindicalişti au venit îmbrăcaţi în Moartea, un pirat şi, respectiv, o vrăjitoare.

Între timp, cei 8.500 de sindicalişti din educaţie afiliaţi la FSLI care au protestat în Piaţa Victoriei au plecat în marş spre Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei.

Ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botiş i-a invitat, marţi, de la ora 13.40, la sediul MMFSP, pe reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Învǎţǎmant Spiru Haret, ai Federaţiei Educaţiei Naţionale şi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învǎţǎmant pentru prezentarea revendicǎrilor şi continuarea dialogului pe baza acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici