Sindicaliştii din Sibiu au contramandat plecarea la mitingul din Capitală, din respect pentru preşedinte

Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Sibiu a anunţat marţi că plecarea delegaţiei la mitingul din Capitală a fost contramandată din respect pentru pierderea suferită de preşedintele Traian Băsescu, apreciind că nemulţumirile pot fi făcute publice şi după încheierea funeraliilor Elenei Băsescu.

35 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii din Sibiu au contramandat plecarea la mitingul din Capitală, din respect pentru preşedinte

Sindicaliştii din Sibiu au contramandat plecarea la mitingul din Capitală, din respect pentru preşedinte (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de sindicat, Biroul Executiv al SIP Sibiu s-a reunit, luni, în şedinţă şi a decis contramandarea participării la mitingul care va avea loc în Bucureşti.

"Luând cunoştinţă de pierderea produsă prin decesul mamei domnului preşedinte Traian Băsescu, s-a hotărât contramandarea deplasării delegaţiei din judeţul nostru la mitingul de protest din data de 5 octombrie. Apreciem că nemulţumirile noastre, cunoscute de altfel de Instituţia Prezidenţială, pot să fie cauza unei mişcări de protest şi după ce se vor fi terminat ceremoniile specifice unor asemenea evenimente triste", se arată în comunicat.

Sindicaliştii din Sibiu consideră că nu e momentul oportun pentru a manifesta în aceste clipe şi a-şi striga nemulţumirile şi reproşurile şi îi transmit condoleanţe şefului statului.

Aproximativ o sută de sindicalişti din SIP, care aparţine de Federaţia Educaţiei Naţionale, ar fi trebuit să plece, marţi dimineaţă, la mitingul de protest de la Bucureşti.

Pe de altă parte, aproximativ 170 de profesori din Harghita, afiliaţi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), au plecat, în noaptea de luni spre marţi, către Capitală, pentru a protesta alături de ceilalţi dascăli din ţară.

Astfel, două autobuze cu protestatari au plecat din zona de nord a judeţului Harghita şi din Bălan.

"Nu am plecat de plăcere la Bucureşti şi nici pentru că ne-am dorit cu tot dinadinsul să stăm chinuiţi atâtea ore în autobuz. Am pornit la drum din cauză că nu mai putem să îndurăm atâta umilinţă. Ne-am săturat de tăieri salariale, de restructurări şi vrem să le spunem guvernanţilor că aşa nu se mai poate", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, liderul FEN Harghita, prof. Emil Cojocaru.

Din zona Odorhei au pornit către Bucureşti trei microbuze cu profesori.

Ultimul microbuz, în care s-au aflat protestatarii din Miercurea Ciuc, a plecat către Capitală în jurul orei 6.00.

Din Harghita vor participa la protestul de la Palatul Cotroceni 80 de profesori sindicalişti de la FEN, iar la cel din Piaţa Victoriei 83 de dascăli afiliaţi la FSLI.

Liderul FEN Harghita, prof. Emil Cojocaru, a declarat, la plecarea către Bucureşti, că "din respect faţă de doliul din familia prezidenţială"" pancartele cu inscripţii dure la adresa şefului statului au fost lăsate acasă şi că protestul lor va fi unul decent.

De altfel, spre Capitală au plecat, marţi dimineaţă, pentru a participa la miting sindicalişti din mai multe judeţe ale ţării.

Autocarele şi microbuzele cu sindicaliştii din ţară au intrat în Capitală între orele 9.00 şi 10.00, din şase puncte, respectiv Fântâna Mioriţa pentru cei care intră în Bucureşti pe DN1, Şoseaua Colentina - Parcul Plumbuita pentru cei care vin pe DN2, capătul RATB din zona CFR Progresul pentru cei care vin pe DN5, Peco Lukoil pentru cei care intră pe DN6, Metro Militari pentru cei care sosesc pe autostrada A1 şi Bulevardul Theodor Pallady pentru cei care vin pe autostrada A2. Sindicaliştii vor pleca din cele şase puncte spre Piaţa Victoriei între orele 10.00 şi 10.45.

Aproape 10.000 de cadre didactice din toate judeţele ţării sunt aşteptate la mitingul FSLI care va avea la Palatul Victoria, marţi, de Ziua Mondială a Educaţiei, liderii sindicali chemându-i pe părinţi şi pe studenţi să se alăture acţiunii, pentru a salva şcoala românească.

Mitingul din Piaţa Victoriei va avea loc între orele 11.00 şi 12.30, după care sindicaliştii vor merge în marş pe Calea Victoriei, până la sediile ministerelor Muncii şi Educaţiei, unde vor protesta, iar reprezentanţii acestora vor depune memorii cu revendicările personalului din învăţământ.

La Palatul Cotroceni vor protesta, de la ora 12.30, sindicaliştii Federaţiei Educaţiei Naţionale şi Federaţiei "Spiru Haret".

Liderii celor două federaţii au anunţat că la mitingul de la Palatul Cotroceni vor participa mii de angajaţi din învăţământ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici