Proiectul Legii educaţiei: Directorul şi adjunctul şcolii nu pot fi membri de partid

Directorul şi directorul adjunct al unităţii de învăţământ preuniversitar nu pot fi membri de partid pe perioada mandatului, iar în mediul academic ocuparea simultană a unei funcţii de conducere în universitate şi a uneia de demnitate publică este interzisă, potrivit proiectului Legii educaţiei.

590 afișări
Imaginea articolului Proiectul Legii educaţiei: Directorul şi adjunctul şcolii nu pot fi membri de partid

Proiectul Legii educaţiei: Directorul şi adjunctul şcolii nu pot fi membri de partid (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

Conducerea unităţilor de învăţământ preuniversitar va fi asigurată de un director şi de Consiliul de administraţie al şcolii, se arată în proiectul Legii educaţiei.

Ocuparea funcţiei de director se va face prin concurs organizat de către Consiliul de administraţie al şcolii. Directorul va încheia un contract de management cu primarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia se află unitatea de învăţământ.

Directorul unităţii de învăţământ poate fi eliberat din funcţie prin decizia Consiliului de administraţie, cu votul a două treimi dintre membri sau prin decizia consiliului local ori judeţean, când se constată neîndeplinirea contractului de performanţă încheiat cu aceste consilii.

Totodată, proiectul Legii educaţiei prevede "depolitizarea şi democratizarea" educaţiei, fiind interzis prozelitismului de orice tip în unităţile şcolare şi în campusurile universitare.

Directorul şi directorul adjunct ai unităţii de învăţământ preuniversitar nu pot fi membri ai unui partid politic pe perioada exercitării mandatului. În cazul învăţământului superior, ocuparea în acelaşi timp a unei funcţii de conducere în universitate şi a uneia de demnitate publică este interzisă. Această prevedere a fost cuprinsă şi în proiectul Legii educaţiei elaborat în mandatul ministrului Ecaterina Andronescu.

De asemenea, proiectul mai prevede creşterea gradului de participare şi de implicare în viaţa şcolii şi a universităţii a părinţilor, elevilor, studenţilor, autorităţilor locale şi a mediului economic.

Elevii şi studenţii vor fi implicaţi în deciziile privind curriculum-ul la dispoziţia şcolii, creditele transferabile, dar şi în alegerea traseului educaţional personalizat.

În consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar vor fi reprezentanţi şi părinţii, care vor putea influenţa decizia comunităţii educaţionale în favoarea intereselor elevului.

În consiliile de administraţie ale universităţii vor putea fi cooptaţi şi reprezentanţi ai mediului economic şi cultural.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici