Proteste în mai multe oraşe din ţară faţă de proiectul ROŞIA MONTANĂ

Proteste faţă de proiectul Roşia Montană au loc duminică, 15 septembrie, în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov.

1012 afișări
Imaginea articolului Proteste în mai multe oraşe din ţară faţă de proiectul ROŞIA MONTANĂ

Proteste în mai multe oraşe din ţară faţă de proiectul ROŞIA MONTANĂ (Imagine: Eugen Gheorghe/Mediafax Foto)

Circa 500 de persoane au mărşăluit prin Sibiu în semn de protest faţă de proiectul Roşia Montană

Aproximativ 500 de persoane, între care un preot ortodox, au participat, duminică, în municipiul Sibiu, la un protest faţă de proiectul de la Roşia Montană, participanţii pornind într-un marş pe cele mai importante artere din oraş, fără a bloca circulaţia.

Protestatarii s-au strâns, duminică seară, în centrul municipiului Sibiu, pentru a participa la un protest faţă de proiectul de la Roşia Montană, după care au pornit într-un marş pe cele mai importante artere din oraş, până în cartierul Hipodrom, pe strada Mihai Viteazul.

"Protestul din această seară (duminică - n.r.) a fost autorizat să se desfăşoare cu deplasarea participanţilor până pe Mihai Viteazul. Autorizaţia prevedea ca protestatarii să se deplaseze pe trotuar, dar, întrucât au fost mai mulţi participanţi decât s-a estimat iniţial, s-au deplasat şi pe carosabil, fără însă a exista probleme", a declarat corespondentului MEDIAFAX Alexandru Costea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sibiu.

Potrivit sursei citate, protestatarii nu au creat probleme de trafic pe niciunul dintre bulevardele din municipul Sibiu pe care s-au deplasat.

Participanţii la protest au purtat pancarte şi bannere, au avut tobe şi fluiere şi au scandat lozinci împotriva proiectului de la Roşia Montană.

"Nu staţi adormiţi, mâine veţi fi otrăviţi", "Nu corporaţia face legislaţia", "S-a dat şpagă barosană pentru Roşia Montană", "Trădarea de ţară în aur se măsoară", "Vrem natură, nu cianură", "Veniţi cu noi şi strigaţi tare că România nu e de vânzare", "Refuz, rezist, gazelor de şist", "Ţara e a urmaşilor, nu a trădătorilor".

Pe Bulevardul Mihai Viteazul, în faţa unei biserici ortodoxe, protestatarii s-au oprit din marş, au cântat "Tu, Ardeal" şi au spus în cor "Tatăl nostru".

O sibiancă a venit la protest îmbrăcată în costum popular şi purtând opinci în picioare.

"Vin îmbrăcată în costumul popular din dragoste pentru ţara asta, să las moştenire nepoţilor şi urmaşilor mei o ţară curată, nu otrăvită. Pentru asta am ieşit", a declarat aceasta.

Protestul de la Sibiu s-a încheiat, în jurul orei 20.30, fără a se înregistra incidente.

Bistriţa: Circa 60 de persoane, la un protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană

Circa 60 de persoane au participat, duminică, la Bistriţa, la un protest faţă de proiectul de la Roşia Montană, printre manifestanţi numărându-se mai mulţi tineri care au traversat oraşul scandând “Cum de nu vă pasă? E şi ţara voastră!”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestanţii s-au adunat în parcul de lângă Biserica Evanghelică aflată în centrul Bistriţei şi au afişat pancarte cu inscripţiile: "Opriţi asediul Roşiei Montane!”, “Noi suntem aurul”, “Politicul, părtaş la dezastrele ecologice”, “Nu cianură în România”, “Stop distrugerii faunei apelor”, “Toamna asta Like-uri se numără în stradă!”, “Legea distrugerii Roşiei Montane NU în numele meu!”, “Revoluţia începe la Roşia Montană”, “Bistriţa se trezeşte”, “Trădarea de ţară în aur se măspoară”.

Manifestanţii au pornit apoi în marş, flancaţi de jandarmi, prin centrul oraşului, prin parc şi s-au întors din nou în locul din care au pornit. Ei au scandat: “Uniţi salvăm Roşia Montană” şi “Cum de nu vă pasă? E şi ţara voastră!”.

Organizatoarea protestului, Daniela Marcu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a mobilizat oamenii pe o reţea de socializare şi prin SMS-uri.

"Am desenat bannere, steaguri, placaje, am folosit materiale reciclate şi păstrate de-a lungul anilor. Eu sunt foarte fericită că văd oameni care iau poziţie. Discut cu multă lume pe o reţea de socializare, am dat şi telefoane, am trimis SMS-uri. Dacă am avut timp liber, m-am implicat. Eu cred că, şi dacă nu ai timp liber, îţi faci pentru o astfel de cauză fiindcă merită", a declarat Daniela Marcu.

Ea a spus că va continua să ceară aprobare pentru proteste în fiecare duminică.

Iaşi: Marş de protest faţă de proiectul Roşia Montană, o intersecţie, blocată un sfert de oră

Aproximativ 500 de persoane participă la un marş de protest pe străzile Iaşiului faţă de proiectul de la Roşia Montană manifestanţii blocând pentru un sfert de oră circulaţia într-una din cele mai aglomerate intersecţii ale municipiului.

Protestatarii s-au adunat în jurul orei 17.00 în Piaţa Unirii, unde au stat aproximativ o oră. Ei au scandat: "Uniţi salvăm Roşia Montană", "Nu corporaţia face legislaţia", Roşia Montană nu e de vânzare".

Totodată, participanţii au cerut demisisa miniştrilor Rovana Plumb, Dan Şova şi Daniel Barbu.

La ora 18.00 manifestanţii au pornit în marş către Podul Roş, pe traseu ei oprindu-se în faţa Primăriei, unde au huiduit şi şi-au exprimat nemulţumirea şi faţă de tăierea teilor de pe bulevardul central din municipiu.

Ulterior, ei s-au deplasat către cartierul ieşean Podul Roş, blocând parţial circulaţia rutieră într-una din cele mai aglomerate intersecţii din oraş.

O parte dintre participanţi s-au aşezat jos, pe carosabil, jandarmii formând un cordon în jurul lor.

După circa un sfert de oră, manifestanţii au pornit din nou în marş către cartierul studenţesc "Tudor Vladimirescu".

Manifestanţii poartă pancarte pe care scrie: "Revoluţia începe la Roşia Montană", "Nu cianurii, nu plagiaturii", "Iaşiul nu înghite cianura".

Şi la Suceava aproximativ două sute de persoane au participat la un marş pe străzile municipiului împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.

Protestatarii au plecat în marş din faţa Palatului Administrativ spre Catedrala Ortodoxă din municipiu, apoi spre Primărie, de unde s-au întors la Palatul Administrativ, unde au scandat lozinci solicitând respingerea proiectuli minier de la Roşia Montană.

Protestul s-a desfăşurat fără incidente, manifestanţii parcurgând traseul pe trotuare, dar au fost zgomotoşi, lovind asfaltul cu PET-uri umplute cu pietre, bătând în tobe sau suflând în trompete.

Ei aveau pancarte cu "Salvaţi Roşia Montană", "Nu corporaţia face legislaţia" sau "Nu cianurilor".

Peste 1.200 de persoane la proteste în Cluj şi Alba faţă de proiectul de la Roşia Montană

Peste 1.200 de persoane protestează, duminică seară, la Cluj-Napoca şi Alba Iulia, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, solicitând respingerea acestuia, transmit corespondenţii MEDIAFAX.

În Piaţa Unirii din Cluj-Napoca protestează peste o mie de persoane, acestea cerând demiterea miniştrilor Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu, a premierului Victor Ponta şi a lui George Duţu, şeful Agenţiei pentru Resurse Minerale.

Protestatarii au pancarte cu mesajele: "Salvaţi Roşia Montană", "După mină, potopul", "Trădarea de ţară în aur se măsoară", "Băsescu, RMGC aceeaşi mizerie", "Roşia Montană, nu gropană" sau "Nu cianură, vrem natură".

O pancartă cu inscripţia "Salvaţi Roşia Montană" a fost afişată pe statuia lui Matei Corvin din Piaţa Unirii, unde protestatarii scandează: "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Vrem natură, nu cianură", "Demisia", "Hoţii” şi "Nu corporaţia face legislaţia".

Totodată, protestatarii au cerut şi demisia prefectului de Cluj, Gheorghe Vuşcan, deoarece nu ar fi permis accesul la o conferinţă de presă susţinută de ministrul Culturii, Daniel Barbu, a unui jurnalist care este şi activist împotriva proiectului RMGC.

"Trebuie să menţinem presiunea pe deputaţi şi parlamentari să nu îşi schimbe deciziile de la oră la oră şi de la zi la zi", a spus la megafon unul dintre protestatari.

La Alba Iulia, peste două sute de persoane participă la miting împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.

Protestatarii s-au adunat în faţa cinematografului Dacia din oraş, de unde au pornit într-un marş, scandând lozinci împotriva proiectului minier şi cerând respingerea acestuia.

Pe pancartele protestatarilor de la Alba Iulia scrie "Spuneţi "nu" cianurii", "Indiferenţa ne ucide" şi "Politicienii pleacă, cianura rămâne".

Unii dintre protestatari poartă măşti chirurgicale pentru a se apăra, în mod simbolic, de cianuri.

Manifestare zgomotoasă la Timişoara faţă de proiectul de la Roşia Montană

Aproximativ trei sute de tineri s-au adunat, duminică, în Piaţa Victoriei din Timişoara, pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

Protestatarii au purtat pancarte cu mesaje precum: "Salvăm Roşia Montană", "Nu cred minciunile voastre, opriţi mineritul cu cianură acum" sau "Roşia - acum ori niciodată".

Totodată, ei au scandat "Azi în Timişoara, mâine în toată ţara".

Unii dintre manifestanţi au mers la protest dotaţi cu diferite ustensile pe care le-au agitat şi au făcut gălăgie.

Tinerii au stat aproximativ o oră în Piaţa Victoriei, apoi au pornit spre Piaţa Unirii, unde spun că vor continua protestul.

Mitingul este autorizat de Primăria Timişoara, care a eliberat autorizaţie valabilă zilnic, până în data de 31 decembrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici