Proteste la minele Lonea şi Lupeni. Liderul sindical de la Lonea, în continuare legat cu lanţuri. Circa 300 de ortaci protestează în curtea CEH

Aproximativ 300 de mineri de la Lonea şi Lupeni au ajuns, miercuri după-amiază, la sediul Complexului Energetic Hunedoara, unde protestează în curtea unităţii, scandând "Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea", iar directorul CEH, Constantin Jujan, a ieşit să discute cu aceştia.

355 afișări
Imaginea articolului Proteste la minele Lonea şi Lupeni. Liderul sindical de la Lonea, în continuare legat cu lanţuri. Circa 300 de ortaci protestează în curtea CEH

Proteste la minele Lonea şi Lupeni. Liderul sindical de la Lonea, în continuare legat cu lanţuri (Imagine: Gigi Ciuncanu/Mediafax Foto)

Cei aproximativ 200 de mineri de la Exploatarea Minieră Lonea, care au plecat în marş, miercuri la prânz, spre sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), aflat la peste opt kilometri distanţă, au ajuns la Petroşani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La Petroşani au ajuns şi o sută de ortaci de la Mina Lupeni.

La ora transmiterii acestei ştiri, ortacii se află în curtea CEH şi scandează "Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea".

Minerilor li s-au alăturat şi câteva zeci de angajaţi ai CEH, personal TESA din clădirea de birouri, care poartă banderole albe pe braţe.

Directorul CEH, Constantin Jujan, a ieşit din sediu pentru a discuta cu protestatarii.

Miercuri dimineaţă, peste 300 de mineri de la exploatările Lonea şi Lupeni, din schimburile trei şi patru şi o parte din cei din schimbul întâi, au refuzat să intre în subteran şi au protestat în faţa sediilor celor două unităţi miniere, solidari cu liderul sindical de la Lonea, Vasile Păduraru, care este în continuare în greva foamei şi legat cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină.

Ulterior, peste 200 de mineri de la Exploatarea Minieră Lonea au plecat în marş spre sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroşani.

Pe de altă parte, numărul ortacilor care au intrat în greva foamei a ajuns la patru, fiind vorba de doi mineri de la Lonea, între care şi liderul sindical, unul de la Lupeni şi unul de la preparaţia Coroieşti.

"Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara vor să atragă atenţia Guvernului asupra problemelor cu care se confruntă, mai ales că astăzi pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului va fi un act normativ care prevede acordarea de ajutor de stat de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara. Suma pe care vor să o aloce este insuficietă şi obligă complexul la divizare în societate de mine şi termocentrale. Amintim că suntem unificaţi doar de doi ani, iar divizarea ar însemna închiderea minelor şi transformarea termocentralelor în CET-uri. Cerem excluderea din actul normativ a obligativităţii divizării CEH", declara Petru Nica.

Minerii mai cer o infuzie financiară în CEH şi crearea unei scheme de sprijin pentru finanţarea producţiei de energie electrică, dar şi facilităţi fiscale pentru firmele care generează locuri de muncă în Valea Jiului şi judeţul Hunedoara.

Marţi după-amiază, liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, s-a legat cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină, în semn de protest faţă de faptul că cei 900 de angajaţi ai exploatării nu vor primi integral salariile.

Vasile Păduraru are 45 de ani şi este liderul de sindicat de la Mina Lonea, care are circa 900 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici