Ramona Mănescu despre greva Metrorex: Unele solicitări pot fi acceptate, altele nu

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat, vineri, la Constanţa, că sindicaliştii de la Metrorex şi RATB nu ar trebui să se grăbească să intre în grevă generală pentru că ar fi împotriva locuitorilor Capitalei şi a precizat că unele dintre solicitările lor pot fi acceptate, dar altele nu

916 afișări
Imaginea articolului Ramona Mănescu despre greva Metrorex: Unele solicitări pot fi acceptate, altele nu

Ramona Mănescu despre greva Metrorex: Unele solicitări pot fi acceptate, altele nu (Imagine: Andrei Pungovschi/ Mediafax Foto)

Ramona Mănescu a spus că a cerut un răgaz de la sindicate până când Ministeul Muncii va transmite un punct de vedere pe legislaţia muncii cu privire la revendicările acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am avut mai multe discuţii cu reprezentanţii sindicatului şi cu reprezentanţii conducerii Metrorex. Avem un punct de vedere al Consiliului de Administraţie privind solicitările pe care Metrorex le are vizavi de contractul colectiv de muncă. Am transmis Ministerului Muncii aceste revendicări, pentru a avea şi pe legislaţia muncii un punct de vedere. Rugămintea pe care am avut-o faţă de sindicate a fost să ne dea răgazul să avem toate aceste puncte de vedere pentru ca la următoarea întâlnire să discutăm punctual solicitările dumnealor, să vedem ce poate fi acceptat şi ce nu poate fi acceptat", a spus ministrul Transporturilor.

Ea a precizat că sindicaliştii nu ar trebui să se grăbească să intre în grevă generală pentru că această acţiune ar fi îndreptată împotriva locuitorilor Capitalei şi că ar fi bine ca toate părţile implicate să fie rezonabile.

"În momentul de faţă, încă analizăm solicitările făcute şi nu cred că este cazul să se grăbească să facă o grevă generală împotriva locuitorilor Capitalei. Trebuie să înţeleagă şi ei că unele solicitări pot fi acceptate, altele nu pot fi acceptate. Deci trebuie să fim rezonabili cu toţii pentru că cei care pierd sunt locuitorii Bucureştiului şi nu cred că merită", a spus Mănescu.

Despre salariile indexate cu inflaţia la Metrorex, ministrul Transporturilor a precizat că a aprobat un memorandum în Guvern, care nu se referă doar la Metrorex şi RATB.

"Memorandumul se referă la indexarea salariilor cu rata inflaţiei de la 1 ianuarie 2014 pentru toate categoriile bugetare, nu doar pentru Metrorex. Nu a fost cu dedicaţie memorandumul. Deci li se vor indexa şi lor salariile", a mai declarat Ramona Mănescu.

Sindicaliştii de la metrou şi RATB au ameninţat cu grevă în zilele de luni şi marţi, între orele 4.00 şi 16.00, condiţionând suspendarea protestului de soluţionarea revendicările la negocierile cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor.

Ulterior, sindicaliştii din USL Metrou anunţă suspendarea grevei programate pentru luni şi a celei de marţi de la RATB, ca urmare a "aprobării Memorandumului de către Guvernul României privind unităţile subvenţionate, precum şi a negocierilor ce se derulează la sediul Metrorex - Ministerul Transporturilor".

În 26 septembrie, preşedintele Unităţii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi, anunţa că greva generală la metrou şi RATB, anunţată iniţial pentru 30 septembrie, a fost amânată pentru luni, 14 octombrie, pentru a putea continua negocierile cu echipa guvernamentală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici