Râul Mureş, poluat accidental cu ulei de la o termocentrală a Romgaz

Râul Mureş a fost poluat accidental, vineri, cu ulei în urma unei fisuri la un transformator de la o termocentrală a Romgaz de la Iernut. Nu există mortalitate piscicolă şi se încearcă reducerea poluării prin montarea de baraje absorbante, transmite corespondentul MEDIAFAX.

466 afișări
Imaginea articolului Râul Mureş, poluat accidental cu ulei de la o termocentrală a Romgaz

Directorul Administraţiei de Apă Bazinală Mureş, Cristian Bratanovici, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că poluarea cu ulei s-a produs după ce s-a fisurat un transformator al termocentralei de la Iernut, iar reprezentanţii acesteia nu şi-au dat seama, fiind sesizaţi de către un reprezentant al Asociaţiei Judeţene a Pescarilor, fiind trimise echipe.

”Am luat probe şi am sistat imediat evacuarea, dar deja din cauza debitului de pe râul Mureş şi a vitezei de propagare s-a difuzat. În două ore, a ajuns la Luduş. Nu e o pată compactă, sunt difuze”, a spus Cristian Bratanovici.

Astfel, s-a luat decizia ca în aval, la Teiuş, să se construiască baraje cu materiale absorbante, pentru a reduce din poluare.

Reprezentanţii Administraţiei de Apă Bazinală Mureş nu pot spune cu exactitate, la ora transmiterii acestei ştiri, cât ulei a ajuns în râul Mureş, Cristian Bratanovici precizând că s-a scurs ”sub o tonă”.

De asemenea, în aval s-au sistat alimentările cu apă.

La rândul său, prefectul de Mureş, Lucian Goga, a declarat că echipe de la Garda Naţională de Mediu, Apele Române şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Mureş au ajuns la faţa locului.

El a precizat că reprezentanţii Apelor Române i-au dat asigurări că vor opri petele de ulei şi că nu s-a sesizat mortalitate piscicolă, peliculele fiind la suprafaţa apei.

Termocentrala de la Iernut a fost preluată de Romgaz, companie subordonată Ministerului Energiei.

Termocentrala de la Iernut este producător de energie, iar transformatoarele sunt folosite la procesul de răcire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici