Reacţia oficială a Primăriei Târgu-Jiu după ce preşedintele Iohannis a stat la "Masa Tăcerii": Persoanele care se aşează cu bune intenţii nu încalcă legea

Orice persoană care se aşează "cu bune intenţii" fără să afecteze în vreun fel piesele componente al Mesei Tăcerii, ori cele de pe Aleea Scaunelor, cu scopul de a se fotografia şi fără unul vădit de distrugere, nu se află într-o situaţie de încălcarea a legii, afirmă Primăria Municipiului Târgu-Jiu.

4930 afișări
Imaginea articolului Reacţia oficială a Primăriei Târgu-Jiu după ce preşedintele Iohannis a stat la "Masa Tăcerii": Persoanele care se aşează cu bune intenţii nu încalcă legea

Reacţia oficială a Primăriei Târgu-Jiu după ce preşedintele Iohannis a stat la "Masa Tăcerii": Persoanele care se aşează cu bune intenţii nu încalcă legea

"Orice persoană care se aşează, cu bune intenţii, fără să afecteze în vreun fel piesele componente al Mesei Tăcerii, ori cele de pe Aleea Scaunelor, cu scopul de a se fotografia şi fără unul vădit de distrugere, nu se află într-o situaţie de încălcarea a legii", se scrie pe pagina de Facebook a primăriei, conform Hotărârii Consiliului local al Municipiului Târgu-Jiu referitoare la protejarea obiectelor de artă şi de mobilier urban de pe raza oraşului.

Primăria Municipiului Târgu-Jiu aminteşte că, în calitatea sa de proprietar, "este preocupată constant de protejarea operelor componente ale Ansamblului Monumental <<Calea Eroilor>> cautând soluţii tehnice care să amelioreze, atât factorii de mediu, cât şi cei antropici".

În finalul postării, primăria precizează că prin măsurile luate a respectat dorinţa lui Constantin Brâncuşi care spunea: „Aş vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri şi grădini publice, să se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre şi monumente născute din pământ, nimeni să nu ştie ce sunt şi cine le-a făcut dar toata lumea să simtă necesitatea şi prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii...”.

"Nu facem altceva decât să rămânem un factor de echilibru între toţi cei care vizitează operele brâncuşiene amplasate în cele două parcuri ale oraşului, păstrând, în acelaşi timp, o profundă şi vie recunoştiinţă faţă de întreaga moştenire brâncuşiană", mai precizează Biroul de presă al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, pe Facebook.

Precizarea primăriei a fost făcută ca urmare a unor critici apărute în mass-media ca urmare a faptului că preşedintele Klaus Johannis aflat în viztă în municipiul Târgu-Jiu, s-a aşezat pe unul din scaunele Mesei Tăcerii, pentru a se fotografia.

Klaus Iohannis a participat, vineri, la ceremoniile prilejuite de comemorarea eroilor bătăliei de pe Jiu, din octombrie 1916.

După evenimentul care a avut loc în apropierea Coloanei Infinitului, preşedintele României a acceptat invitaţia autorităţilor locale şi a vizitat şi operele din Parcul Central.

La Masa Tăcerii, şeful statului s-a fotografiat în timp ce stătea pe unul dintre scaune, deşi la câţiva metri de operă era afişat mesajul: ”Stimaţi vizitatori, să păstrăm intactă moştenirea Brâncuşi pentru generaţiile următoare. Vă rugăm să evitaţi contactul cu operele!”.

Poliţiştii locali susţin însă că doar persoanele care se urcă pe opere, cu picioarele, pot fi amendate.

”În Parcul Central sunt amplasate plăcuţe care interzic urcatul cu picioarele pe operele de artă. Nu a avut loc nicio contravenţie în cazul de faţă”, a declarat corespondentului MEDIAFAX, Alexandra Petriţa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Târgu-Jiu.

Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu au precizat că există şi o hotărâre de Consiliu Local care prevede situaţiile în care pot fi aplicate sancţiuni.

”Cea mai bună explicaţie poate fi dată de Poliţia Locală, care are hotărârea de Consiliu Local privind operele lui Constantin Brâncuşi, pe care le are în pază. Poliţia Locală este în măsură să catalogheze acest gest”, a declarat Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.

Jurnaliştii i-au cerut explicaţii preşedintelui Klaus Iohannis pentru acest gest, însă şeful statului a refuzat să facă declaraţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici