Record pe piaţa muncii. Aproape 103.000 de joburi au fost disponibile vara aceasta

  • Vara aceasta a doborât toate recordurile din ultimii trei ani în ceea ce priveşte numărul de joburi disponibile pe piaţa muncii.
  • Angajatorii au scos la bătaie cu 16% mai multe locuri de muncă faţă de vara lui 2019 şi cu 38% mai multe faţă de perioada similară a anului trecut.
221 afișări
Imaginea articolului Record pe piaţa muncii. Aproape 103.000 de joburi au fost disponibile vara aceasta

Record pe piaţa muncii. Aproape 103.000 de joburi au fost disponibile vara aceasta

Deşi a fost a doua vară atipică în condiţiile pandemiei, acest sezon a fost mai activ chiar şi decât sezonul estival din 2019.

În continuare Bucureştiul se menţine în topul oraşelor cu cele mai multe locuri de muncă: circa 42.600 de joburi au fost disponibile doar în Capitală, arată datele eJobs România.

În acelaşi timp, Cluj, Timişoara şi Braşov au totalizat peste 43.000 de joburi disponibile, oferta de muncă din cele trei oraşe depăşind-o pe cea din Bucureşti.

„Sezonul estival, de regulă, este una dintre cele mai liniştite perioade ale anului în ceea ce priveşte oferta de locuri de muncă, dar şi în ceea ce priveşte aplicările, având în vedere că o mare parte dintre candidaţi sunt în concedii şi nu sunt atât de preocupaţi de zona profesională. Însă, în ultimele luni, odată cu ridicarea progresivă a restricţiilor impuse de pandemie, piaţa a înregistrat un boom: angajatorii recrutează în acest moment cu motoarele turate la maximum, iar candidaţii, la rândul lor, sunt mai flexibili când trebuie să-şi aleagă un job şi mai deschişi să facă schimbări în carieră”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România.

Domeniile pentru care s-au căutat cei mai mulţi angajaţi au fost Vânzări, Prestări servicii, Industria alimentară, Transport/Logistică, Call-center/BPO şi Producţie.

În plus, cu toate că şi oferta de joburi pentru străinătate este una ridicată - 12,4% din numărul total de joburi disponibile sunt în ţări din afara României -, candidaţii nu se înghesuie să aplice. Doar 1% din totalul aplicărilor în perioada iunie-august au fost pentru joburi din străinătate.

În ceea ce priveşte numărul de aplicări, acesta a depăşit 3.100.000, în creştere cu peste 30% faţă de perioada similară a anului 2019.

Cei mai activi candidaţi sunt cei din categoria de vârstă 25-35 de ani, urmaţi de cei cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani. Cele mai puţine aplicări au venit de la categoria de vârstă 45+, candidaţi care, de altfel, spun că întâmpină provocări atunci când îşi caută un loc de muncă.

„Totodată, deşi aşteptarea era ca numărul de locuri de muncă remote să crească, acesta se menţine la un nivel similar cu cel de anul trecut, companiile dorindu-şi ca, după un an şi jumătate petrecut predominant în mediul online, să-şi readucă echipele la sedii şi să recupereze sincopele de comunicare produse în această perioadă. În acelaşi timp însă, faţă de vara lui 2019, oferta de joburi remote a înregistrat o creştere semnificativă, de la 1% la 4,8%. În plus, ne aşteptăm ca în toamnă numărul de locuri de muncă să crească, având în vedere că, de regulă, în această perioadă companiile iniţiază diverse noi proiecte care necesită întregirea echipelor”, mai spune Roxana Drăghici.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici