Reexaminarea Legii pensiilor în Parlament, o procedură ce se poate întinde până în 2011

Reexaminarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, solicitată de către preşedintele Traian Băsescu, se poate întinde pe o lungă perioadă dacă partidele politice nu decid să încheie acest subiect rapid.

144 afișări
Imaginea articolului Reexaminarea Legii pensiilor în Parlament, o procedură ce se poate întinde până în 2011

Reexaminarea Legii pensiilor în Parlament, o procedură ce se poate întinde până în 2011 (Imagine: Răzvan CHiriţă/Mediafax Foto)

În cazul reexaminării legilor la solicitarea şefului statului, Constituţia nu prevede un termen în care Parlamentul trebuie să reanalizeze actul normativ.

Singurele prevederi din legea fundamentală se referă la faptul că preşedintele ţării nu poate cere decât o dată reexaminarea actului normativ şi că promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea actului normativ adoptat după reexaminare.

În cazul Legii pensiilor, cererea de reexaminare a fost transmisă Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Potrivit articolului 146 din Regulamentul Senatului, în cazul în care preşedintele României cere, înainte de promulgare, reexaminarea unei legi adoptate prima dată de către Senat, cererea va fi înscrisă în termen de cel mult 30 de zile în proiectul ordinii de zi a acestui for legislativ.

Acelaşi articol prevede că "reexaminarea legii pe baza cererii preşedintelui României se face cu respectarea procedurii legislative".

Prin urmare, Senatul are termen de o lună de zile, începând din 7 octombrie (când a fost trimisă cererea de reexaminare), doar pentru a înscrie proiectul pe ordinea de zi a plenului, ceea ce înseamnă că, totuşi, în acest interval, comisiile senatoriale trebuie să reanalizeze legea.

Însă, de la momentul la care este prezentat în Biroul Permanent, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, are, potrivit Constituţiei şi propriului regulament, 45 de zile pentru a adopta actul normativ, în caz contrar fiind adoptat tacit şi transmis Camerei Deputaţilor în forma în care a sosit la Senat.

În plus, conform articolului 89 al Regulamentului, Senatul poate prelungi termenul de adoptare tacită la 60 de zile, în cazul legilor "de complexitate deosebită".

"Caracterul complex al legii se stabileşte prin hotărârea plenului Senatului, la propunerea Biroului Permanent, avându-se în vedere elemente precum: întinderea reglementării, importanţa domeniului de reglementare, implicaţiile deosebite într-un anumit domeniu şi necesitatea aplicării unor norme comunitare", se arată în acelaşi articol.

Aşadar, Senatul poate încadra Legea pensiilor în rândul celor de complexitate deosebită şi prelungi termenul de adoptare tacită.

De la Senat, Legea pensiilor va merge la Camera Deputaţilor.

Conform articolului 135 al Regulamentului Camerei, reexaminarea legii, în urma cererii făcute de preşedintele ţării, "va avea loc în cel mult 30 de zile de la primirea cererii".

"Cererea preşedintelui României privind reexaminarea unei legi va fi examinată de comisia permanentă sesizată în fond cu proiectul de lege sau cu propunerea legislativă; aceasta va întocmi un raport în care va face propuneri cu privire la obiecţiile formulate în cererea de reexaminare. Raportul comisiei împreună cu cererea de reexaminare se supun dezbaterii Camerei Deputaţilor după regulile procedurii legislative", mai prevede acelaşi articol.

Regulamentul Camerei nu precizează clar dacă această procedură se aplică indiferent dacă cererea de reexaminare a fost trimisă Camerei sau Senatului în calitate de primă Cameră sesizată.

De la Preşedinţie însă, cererea a plecat doar la Senat. Camera Deputaţilor o va primi doar ca document anexat la legea care va pleca de la Senat.

Preşedintele Băsescu a cerut reexaminarea legii având obiecţii faţă de un singur articol al acesteia, respectiv prevederea referitoare la vârsta standard de pensionare pentru femei, şeful statului cerând stabilirea acesteia la 63 de ani, nu la 65 de ani.

Totuşi, doar Regulamentul Camerei, nu şi cel al Senatului, menţionează faptul că se reanalizează doar prevederile faţă de care şeful statului a avut obiecţii.

În aceste condiţii, Senatul poate decide să rediscute întreaga lege şi să adopte un act normativ cu mai multe articole modificate, iar Camera Deputaţilor să fie nevoită astfel să analizeze întreg proiectul.

Aşadar, inexistenţa în Constituţie a unor reglementări privind durata acestei proceduri, reglementările diferite din regulamentele celor două Camere ale Parlamentului, faptul că opoziţia este majoritară în Birourile permanente, importanţa legii şi impactul electoral al acesteia pot face ca reexaminarea actului normativ să se încheie abia în 2011.

Accelerarea procesului se poate face dacă toate partidele hotărăsc să încheie rapid subiectul. În caz contrar, tergiversarea sau grăbirea procedurii depind de modul în care se vor mobiliza opoziţia şi puterea.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis vineri, o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, prin care îi invită la Cotroceni, luni, la o discuţie privind inclusiv Legea pensiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici