Reparaţia străzilor din Sectorul 1, câştigată cu un preţ mic de un SRL şi blocată de contestaţii. Update: Curtea de Apel discuta joi, 28 ian, contestatiile.

Update: Curtea de Apel discută joi, 28 ian, contestaţiile. Reparaţia străzilor din Sectorul 1, câştigată de firma TGB Mecano Construct SRL, este blocată în urma contestaţiilor la licitaţia organizată de ADP Sector 1, concurenţii având numeroase obiecţii asupra preţurilor sub piaţă oferite de câştigător, dar şi asupra capacităţii lui de a executa lucrările. Curtea de Apel Bucureşti va judeca contestaţiile în 28 ianuarie.

2979 afișări
Imaginea articolului Reparaţia străzilor din Sectorul 1, câştigată cu un preţ mic de un SRL şi blocată de contestaţii. Update: Curtea de Apel discuta joi, 28 ian, contestatiile.

Reparaţia străzilor din Sectorul 1, câştigată cu un preţ mic de un SRL şi blocată de contestaţii (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)

Potrivit informaţiilor furnizate de Primăria Sectorului 1, la solicitarea MEDIAFAX, anunţul de participare la procedura de atribuire a acordului cadru "Lucrări de reparaţii străzi ce se vor executa pe raza administrativ teritorială a Sectorului 1" a fost publicat în SEAP sub nr. 156561/15.01.2015, iar toată procedura a fost finalizată la data de 16.11.2015 prin declararea câştigătoare a ofertei prezentate de SC TGB MECANO CONSTRUCT SRL.

Primăria arată că procedura de achiziţie publică nu a avut ca obiect încheierea unui contract de reparaţii străzi, ci încheierea unui acord cadru cu o durată de patru ani, în temeiul căruia şi în funcţie de bugetul disponibil urmând a fi încheiate contracte subsecvente cu ofertantul declarat câştigător.

Valoarea estimată a contractului a fost de 324,962,502.26 lei plus TVA.

La licitaţie au participat nouă firme/grupuri de firme care au depus oferte: TGB Mecano Construct, Grant-Straco, Dimar-Kiat Group-Socot, Strabag-Via Strade International, Astaldi-Astalrom-Activ Group Management, Euroconstruct Trading 98, Eldiclau Impex-Corporate Management Solution - NettStrade JK Solution, Alexcor Trading-Immobiliare Lo Monaco-ISAP-FD-Dancor Romconstruct si Viarom-Construct. Acestea au depus oferte între 139,681,327.88 lei si 218,285,631.11 lei.

Câştigătoare, cu cea mai mică sumă, a fost declarată TGB Mecano Construct, o firmă nou înfiinţată în 2014, cu un capital social de 200 lei, care a avut o cifră de afaceri de 7000 lei în 2014 şi o pierdere de 281 lei. TGB Mecano Construct a câştigat oferind 139,681,327.88 lei, adică 42.98% din valoarea lucrării, aşa cum a fost estimată de ADP Sector 1 în caietul de sarcini. Toate cele nouă firme au avut oferte sub valoarea estimată, dar fiind un acord cadru, analiza se face la preţ unitar, nu pe lucrare, nefiind un proiect, ci lucrări de reparaţii.

Potrivit unor analişti din piaţa de construcţii, cel mai important element într-o lucrare de reparaţii este preţul unitar, pentru că valoarea lucrării este dată de preţul unitar pe servicii şi materii prime înmulţit cu numărul de lucrări existente.

Membrii comisiei de la ADP Sector 1 nu au semnat toţi până în prezent procesul verbal de adjudecare, proces verbal fără de care nu se poate semna contractul.

Mai multe firme participante la licitaţie au depus contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), care au fost respinse, menţinându-se decizia luată de ADP Sector 1.

Firmele au constestat faptul că valoarea preţurilor pentru pavele, dale, borduri din piatră naturală prezentate de TGB Mecano Construct SRL nu poate fi susţinută de preţurile pieţei, diferenţele fiind şi de 3-4 ori faţă de cel mai bun preţ din piaţă obţinut pentru cantităţi similare. În plus, TGB Mecano Construct SRL nu a descris modul de organizare şi metodele utilizate în cadrul procesului de lucru, ci doar a transmis oferte de preţ pentru materiale, tarif orar de manoperă, utilaje şi transporturi.

Contestatarii mai susţin că oferta şi răspunsurile la clarificarile cerute au fost declarate confidenţiale ceea ce contravine legislaţiei, deoarece doar părţile care au caracter confidenţial, proprietate intelectuală sau drepturi de autor putând fi declarate confidenţiale.

În actele depuse la CNSC se mai arată că TGB Mecano Construct SRL nu a făcut precizări despre locul livrării materialelor sau dacă transportul materialelor necesare lucrărilor de la furnizor la locul de efectuare a lucrărilor este inclus în preţ şi că oferta câştigătoare nu îndeplineşte cerinţele de calitate prevăzute de lege, un exemplu în acest sens fiind lucrările de aşternere balast şi nisip, unde normele cer un consum de 1,311 metri cubi, în timp ce câştigatorul a prevăzut un consum de 1,179 metri cubi.

TGB Mecano Construct este sustinuta in acest proiect de Tehnologica Radion, firma abonata in trecut la lucrari publice si al carei patron, Teodor Berna, este trimis în judecată, alături de şase persoane fizice şi de mai multe firme, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu calculat de către anchetatori la 100 de milioane de euro. Berna a fost arestat preventiv în 19 august 2014, iar în luna noiembrie 2014 a fost trimis în judecată, alături de inculpaţii Mirela Fodor, Ana Rotundu, Valentin Rarincă, Coca Tănase, Viorel Mirică şi Ervin-Silviu Lupu. În acelaşi dosar, au fost trimise în judecată mai multe firme controlate de Theodor Berna. Astfel, în dosar au fost inculpate SC Tehnologica Radion SRL, SC Temix Construct SRL, SC Proiect Alfa Capital Constrcut SRL şi SC Teloxim Con SRL, sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Nici una dintre companiile participante nu a dorit sa facă declaraţii oficiale referitoare la această licitaţie, deşi au reclamat că aceste neconcordanţe ar fi trebuit, în mod normal, conform legii, să ducă la descalificarea ofertei depusă de firma câştigătoare.

Însă, conform Primăriei sectorului 1, în prezent, acordul cadru nu este semnat, întrucât rezultatul procedurii de atribuire a fost contestat de către ofertantul clasat pe locul doi, respectiv asocierea SC GRANT CPC SRL (LIDER) – SC STRACO GRUP SRL. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) s-a pronunţat prin Decizia nr. 2177/C6/2383/18.12.2015, în sensul respingerii contestaţiei ca nefondate.

"Având în vedere că decizia CNSC nu este definitivă, ci poate fi atacată cu plângere la instanţa judecătorească competentă, autoritatea contractantă a decis suspendarea semnării acordului cadru până la expirarea termenului de formulare a plângerii împotriva deciziei CNSC sau până la soluţionarea definitivă a contestaţiei", precizează primăria.

Deşi înfiinţată în 2014, firma TGB Mecano Construct SRL a mai câştigat, printre altele, o licitaţie de deszăpezire a drumurilor judeţene din judeţul Tulcea pentru iarna 2015-2016 şi una pentru asfaltarea drumurilor din comuna Limanu, judeţul Constanţa.

Plângerea la decizia CNSC se va judeca joi, 28 ianuarie, la Curtea de Apel Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici