REPORTAJ: În pieţele din sectorul 4, tarabele sunt taxate pe tabletă. Vânzătorii au însă alte griji - FOTO

La Piaţa Progresul şi în celelalte două pieţe din sectorul 4, taxa pe tarabe nu se mai încasează cu chitanţierul, ci cu tableta, conectată prin Bluetooth la casa de marcat. Tehnologia ultimul răcnet îi lasă însă indiferenţi pe vânzători şi clienţi, preocupaţi tot de costurile afacerii şi de preţuri.

2736 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: În pieţele din sectorul 4, tarabele sunt taxate pe tabletă. Vânzătorii au însă alte griji - FOTO

REPORTAJ: În pieţele din sectorul 4, tarabele sunt taxate pe tabletă. Vânzătorii au însă alte griji (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Joi dimineaţă, la Piaţa Progresul din Capitală, sunt pe tură doi încasatori, care se plimbă printre tarabe pentru taxa datorată de comercianţi. Elisabeta Panait, de 55 de ani, îşi face obişnuita tură prin piaţa în care lucrează de aproape 10 ani. De trei zile, însă, ea are noi accesorii: o casă de marcat electronică de mici dimensiuni şi o tabletă. Pentru încasarea taxei de 10 lei pe zi pentru fiecare tarabă ocupată, trebuie să introducă, în aplicaţia de pe tabletă, numărul taberei, iar casa de marcat generează automat bonul fiscal, pe care încasatoarea îl întinde producătorului de la care a luat banii.

Automat, dar nu întotdeauna pe loc, pentru că în piaţă sunt probleme cu semnalul în mai multe locuri. "Sunt zone unde stai 10 minute la o tarabă, te rogi de bon", îi spune femeia celui care administrează acest sistem, aflat în inspecţie, pentru demonstrarea folosirii noilor aplicaţii.

Teodor Popa, care se ocupă de gestionarea noului sistem, admite că sunt, deocamdată, probleme cu semnalul, dar acestea pot fi depăşite.

Pe de altă parte, prin noul sistem, toate încasările sunt monitorizate în timp real de administratorii pieţelor, care au propria aplicaţie disponibilă pe calculator, telefon sau tabletă. Toate tarabele apar sub formă de pătrăţele, colorate în verde dacă sunt libere şi în roşu dacă s-a încasat taxa pentru ele. Cum iese un bon, un pătrăţel se colorează în roşu, după cum demonstreză Popa, accesând aplicaţia pe telefonul mobil.

Astfel, el poate verifica, în piaţă, dacă tarabele verzi de pe ecran sunt într-adevăr neocupate şi dacă producătorii de la cele roşii au bonul fiscal. La faţa locului, găseşte şi producători care au plătit pentru o tarabă şi au ocupat două. "O las pe aia goală", spune unul dintre aceştia, grăbindu-se să-şi mute marfa de pe o tarabă şi înghesuind-o pe cealaltă. Nu este însă taraba pentru care a plătit, iar atunci Popa i-o indică pe cea pe care trebuie să o ocupe, cea care apare roşie în aplicaţie.

Văzând că are loc un fel de inspecţie prin piaţă, oamenii încep să vocifereze."Uşa aia nu se închide nici ziua, nici noaptea. Ne îmbolnăvim aicea. Dăm banii de pomană", strigă câţiva producători.

După problema curentului, două femei se leagă şi de aspectul pieţei, a cărei nouă clădire a fost inaugurată la începutul acestui an. "E cea mai urâtă piaţă din Bucureşti. Nici la puşcărie nu e ca aici. Înainte era frumos", spune una, menţionând că vinde de 40 de ani la Piaţa Progresul, care este cea mai apropiată de casă.

"Vine să ne ia taxa la prima oră, la 9.00, când nici n-am făcut saftea. A trebuit să mă împrumut de 10 lei. Plătim şi un milion pe lună (100 de lei noi, taxa lunară pentru rezervarea tarabei - n.r.) şi să vedeţi dumneavoastră cât staţi aici dacă cineva cumpără", mai spune femeia.

O bătrână care a venit la cumpărături obsevă, la rândul ei, că se face control la tarabe şi îşi spune şi ea păsul: "Ce-s preţurile astea, mamă? Ne cred bancheri? Ăştia ne bagă în boală. Luaţi măsuri, nu se poate aşa ceva", spune ea revoltată.

Dincolo de problemele cotidiene ale oamenilor din piaţă, noul sistem de taxare pare să dea roade. A fost testat marţi, când s-au încasat cu 1.500 de lei mai mult decât în aceeaşi zi în urmă cu două săptămâni, în toate cele trei pieţe din sectorul 4: Progresul, Sudului şi Apărătorii Patriei.

"Acum nu se mai poate face nimeni c-a pierdut bonul, pentru că totul apare aici", spune Popa, mulţumit de sistemul implementat în pieţele din sector, în premieră naţională.

Totul - programul, casele de marcat, tabletele şi reţeaua wireless - a costat până în 40.000 de lei, investiţie care va fi cu siguranţă amortizată, mai arată el.

Zilnic, în pieţele Sudului şi Progresul, care au aproximativ 500, respectiv 400 de tarabe, lucrează în ture câte cinci încasatori, iar la Piaţa Apărătorii Patriei, unde sunt 100 de tarabe, sunt doi oameni care încasează.

De luni până vineri, gradul de ocupare a tarabelor, care costă 10 lei - cele de un metru - şi 15 lei - cele de 1,25 sau 1,5 metri -, este în jur de 75 la sută, iar în weekend poate ajunge la 100 la sută.

De exemplu, în Piaţa Sudului, se încasează între 3.000 şi 5.000 de lei pe zi din închirierea tarabelor.

Fiecare piaţă are un administrator, subordonat administratorului general al Direcţiei de Administrare a Pieţelor Sector 4. Direcţia are şi un corp de control cu doi angajaţi care merg zilnic pe teren.

În mai, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, anunţa că a dispus demiterea unei ture de încasatori de la Piaţa Sudului, pentru că nu au prezentat dovada eliberării chitanţelor către ocupanţii tarabelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici