REPORTAJ: Maşină de peste 85.000 de euro, pentru anchete în zona dezastrelor, în dotarea Poliţiei - FOTO

Tehnici şi metode noi în munca criminaliştilor sunt pe agenda unei conferinţe internaţionale din domeniu, care se desfăşoară la Cluj, în cadrul căreia a fost prezentată şi ultima achiziţie a Poliţiei Române - o maşină de peste 85.000 euro, echipată ultramodern, pentru anchete în zona unor dezastre.

2797 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Maşină de peste 85.000 de euro, pentru anchete în zona dezastrelor, în dotarea Poliţiei - FOTO

REPORTAJ: Maşină de peste 85.000 de euro, pentru anchete în zona dezastrelor, în dotarea Poliţiei - FOTO (Imagine: IPJ Cluj)

Serviciile criminalistice din România sunt, aproape toate, acreditate la standarde internaţionale, astfel că lucrătorii din Poliţia Română folosesc tehnică de ultimă generaţie în culegerea probelor şi soluţionarea datelor, iar de câteva luni ajung, pentru anchete, la locul dezastrelor care se produc în zone greu accesibile cu o maşină echipată cu aparatură modernă şi softuri tridimensionale, în valoare de peste 85.000 de euro. Ultimele tehnici în materie de criminalistică sunt discutate, de miercuri până vineri, la Cluj-Napoca, în cadrul unei conferinţe internaţionale de criminalistică, la care participă specialişti români şi străini, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Truse de criminalistică, aparate foto vechi, un detector de minciuni vechi, folosit în urmă cu mai mulţi ani de renumitul criminalist Ioan Buş, dar şi ecrane multifuncţionale pe care rulează scene de la locul unor infracţiuni, laptopuri performante sau softuri tridimensionale sunt înşiruite, pe două coloane, în sala de conferinţe unde s-au adunat, miercuri, aproape 200 de criminalişti, ofiţeri judiciari, procurori sau lucrători de poliţie veniţi din România şi alte state europene, printre care, Germania, Italia, Polonia sau Ungaria.

"La conferinţa din acest an se discută şi se face comparaţie între clasic şi modern. Uitaţi, pe partea stângă este tehnica veche, pe partea dreaptă este tehnica nouă. Putem spune că e ca un fel de muzeu al criminalisticii", spune comisarul şef Alexandru Cânpean, şeful Serviciului Criminalistic din Cluj şi renumit realizator de portrete-robot.

În timp ce invitaţii se grăbesc să îşi ocupe locurile în sala unde timp de trei zile se discută despre tehnici şi metode noi în munca criminaliştilor, printre aparaturile care, de obicei, sunt despachetate doar în caz de crime, jafuri, violuri, accidente mai mult sau mai puţin grave, se discută despre noile metode de culegere a probelor, despre softurile 3D care îi ajută pe anchetatori să privească pe un monitor scena unei crime ca într-un joc video şi despre capacitatea poliţiştilor de a ţine pasul cu ritmul în care se perfecţionează infractorii.

"Numărul infracţiunilor a scăzut, dar complexitatea acestora a crescut. Aşa că şi noi trebuie să ţinem pasul cu tehnicile moderne ale infractorilor. Tocmai de aceea, aceste softuri tridimensionale ne ajută foarte mult. Numai că sunt scumpe şi costă mult întreţinerea lor, upgradarea", spune un specialist în criminalistică, unui grup de tineri veniţi să asiste la dezbaterea temelor din cadrul conferinţei.

La câţiva paşi distanţă de grupul tinerilor care privesc softurile moderne, directorul Institutului Naţional de Criminalistică din România, chestorul de poliţie Gabriel Ţîru, vorbeşte despre ultima achiziţie a Poliţiei Române, o maşină nouă, echipată ultra-modern, cu aparatură de ultimă generaţie, care poate fi folosită pentru anchetarea cazurilor care au loc în zone greu accesibile.

"Haideţi să mergem afară să o vedem, că e aici", spune chestorul Ţîru, fiind urmat imediat de studenţi, angajaţi ai IPJ Cluj şi de jurnalişti.

Maşina este una de teren, de culoare roşie cu inscripţiile oficiale ale Poliţiei Române şi a fost cumpărată cu fonduri nerambursabile elveţiene, maşina în sine costând 55.000 de euro, iar aparatura cu care este dotată valorând peste 30.000 de euro, potrivit chestorului Ţîru.

Ajuns în faţa maşinii, directorul Institutului de Criminalistică deschide uşile acesteia şi vorbeşte despre importanţa echipamentelor, explică de ce au costat atât de mult, la ce îi ajută pe oamenii legii.

"E vorba despre un soft pe care l-am achiziţionat special pentru crearea schiţelor tridimensionale, pentru că partea de fixare a probelor la faţa locului este foarte utilă atâta timp cât le înţelegi şi poate să existe o poziţionare a lor în mediu. La un număr mare de probe, de câteva sute sau o mie, două mii de probe, unde avem şi resturi umane împrăştiate pe o suprafaţă mare, aşa cum se întâmplă în cazul accidentelor aviatice, unde uneori suprafaţa pe care se întind resturile umane şi numărul de probe pe care trebuie să îl înregistrezi este mare, atunci fixarea clasică ridică ceva probleme, consumi foarte mult timp şi număr mare de personal. Acesta este motivul pentru care am achiziţionat un laptop special construit să reziste în condiţii deosebite, de şocuri, praf, umiditate şi un soft 3D pentru schiţa la faţa locului", spune Ţîru.

Potrivit acestuia, a mai fost achiziţionat, "pentru dată în Poliţia Română", un scanner laser tridimensional, care permite scanarea locului faptei şi transpunerea lui în format electronic, "exact cum vedem în filmele sau jocurile pe calculator".

"De fapt şi de drept, aceasta nu este decât o facilitate să prezinţi în faţa procurorului, în faţa judecătorului, opiniei publice, lucrurile într-o manieră apropiată realităţii. El (softul - n.r) practic transpune într-o manieră electronică, realitatea", a explicat presei chestorul Gabriel Ţîru, în timpul conferinţei.

El mai spune că o echipă formată din cinci oameni a fost special antrenată să lucreze pe noua maşină, iar cei care conduc vehiculul au luat lecţii de la conducători auto de off-road.

Laboratoarele criminalistice din ţară au, în momentul de faţă, tehnică performantă, considerată "vârf de lance" în munca de poliţie, cum este softul Spheron, un program modern care permite realizarea de imagini tridimensionale ale locului faptei şi care există doar la Cluj, Iaşi şi Bucureşti, potrivit specialiştilor criminalişti.

Directorul Institutului Naţional de Criminalistică din România, chestorul de poliţie Gabriel Ţîru, spune că 80% din serviciile criminalistice din România sunt acreditate la standarde internaţionale, Serviciul Criminalistic Cluj fiind primul care a obţinut o astfel de acreditare în urmă cu mai mulţi ani. Şi, tot la Cluj, în dotarea Serviciului Criminalistic există, încă din 2006, un soft de tip Spheron, care este folosit la cazuri grele şi deserveşte întreaga regiune de Nord-Vest.

"Cu ajutorul acestui soft poţi să îţi construieşti cazul şi te deplasezi prin câmpul infracţiunii. Îţi faci luminozitatea, te apropii, te depărtezi, te învârţi, jos, sus şi, uitaţi, faci măsurători. În cadrul acestui proiect se pot pune şi imagini în alte formate, video-filmări, documente, poţi să încarci absolut ce doreşti şi prin aceşti pini te duci de la o imagine la cealaltă. Practic, un dosar de câteva sute de file poţi să îl comprimi în acest caz care are undeva pe la vreo patru giga, poţi să îl pui pe un DVD", explică şi subcomisarul de poliţie Constantin Coprean, şeful Biroului Criminalistic Cluj.

Potrivit lui Coprean, softul Spheron a fost folosit pentru ancheta în cazul accidentului aviatic din Apuseni, în ianuarie 2014, dar şi la ancheta în cazul accidentului aviatic din 1 noiembrie 2011, când un MIG-21 Lancer aparţinând Bazei Aeriene 71 s-a prăbuşit în apropiere de Câmpia-Turzii.

Conferinţa Internaţională de Criminalistică "Clasic şi modern în obţinerea şi valorificarea ştiinţifică a probatoriului" are loc în perioada 13 - 15 mai la Cluj-Napoca, la aceasta participând experţi criminalişti, procurori, judecători, avocaţi, poliţişti şi alţi specialişti în domeniu, din România, Germania, Italia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, care au ocazia să ilustreze propriile soluţii la provocările din domeniul criminalisticii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici