Respins în Europa, cărbunele face carieră în China. Ţara asiatică a extras o cantitate record în 2021

China a produs anul trecut mai mult cărbune decât oricând, în timp ce centralele sale electrice se străduiau să satisfacă cererea de electricitate, subminând planurile de reducere a emisiilor de carbon, scrie CNN.

342 afișări
Imaginea articolului Respins în Europa, cărbunele face carieră în China. Ţara asiatică a extras o cantitate record în 2021

Respins în Europa, cărbunele face carieră în China. Ţara asiatică a extras o cantitate record în 2021

Deşi creşterea bruscă a producţiei a ajutat la ţinerea sub control a crizei de energie, preţurile cărbunelui cresc din nou în acest an, pe fondul aşteptărilor că China va avea nevoie şi mai mult pentru a-şi alimenta redresarea economică.

Producţia de cărbune a atins anul trecut un nivel record de 4,07 miliarde de tone, în creştere cu 4,7% faţă de 2020, potrivit datelor publicate de Biroul Naţional de Statistică din China la începutul acestei săptămâni. Importurile de cărbune au crescut, de asemenea, anul trecut, la cel mai ridicat nivel din 2013.

China este deja cel mai mare producător şi consumator de cărbune din lume, dar producţia sa record este notabilă, având în vedere că, în urmă cu doar un an, ţara promova măsuri agresive menite să îi reducă serios emisiile.

În septembrie 2020, preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că ţara va deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2060, iar guvernul său a luat măsuri drastice în prima jumătate a anului 2021 pentru a face din acest lucru o realitate - inclusiv închiderea a sute de mine de cărbune.

Aceste ambiţii - pe care analiştii bănuiau deja că vor fi greu de realizat, mai ales pe măsură ce economia chineză îşi revine - au fost puse la încercare de o criză de energie anul trecut, când oferta de cărbune a scăzut brusc. Ţara a înregistrat penurii de energie pe scară largă, inclusiv pene de curent în gospodării. De asemenea, fabricile au fost nevoite să reducă producţia, provocând perturbarea lanţurilor de aprovizionare.

Pentru a atenua criza, China a ordonat minelor să stimuleze producţia de cărbune în toamna anului trecut. Până în decembrie, producţia a sărit cu peste 7% faţă de anul precedent, ajungând la un maxim lunar istoric de 385 de milioane de tone metrice, arată statisticile recente. Aceasta a fost, de asemenea, a treia lună consecutivă de creşteri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici