Orientările naționale au fost introduse la începutul anului 2024, iar acestea recomandau interzicerea smartphone-urilor în sălile de clasă. Încă de la momentul respectiv, aproape toate școlile s-au conformat. În prezent, aproape două treimi dintre școlile secundare le cer elevilor să își lase telefoanele acasă sau să le pună în dulapuri, scrie The Guardian.
317 directori de școli secundare și 313 de școli primare au participat la studiu. Școlile secundare au raportat că copiilor le este mai ușor să se concentreze (75%), că mediul social este mai bun (59%), iar unele au afirmat că rezultatele s-au îmbunătățit (28%).
Cea mai mare îmbunătățire s-a înregistrat în cazul interacțiunilor dintre elevi, potrivit dr. Alexander Krepel, cercetător la Kohnstamm Instituut.
„Mai ales în pauzele dintre lecții, elevii stăteau pe telefoane, iar acum sunt obligați să vorbească… Poate că se și ceartă un pic mai des, dar școlile, profesorii și elevii sunt destul de mulțumiți de faptul că atmosfera este mai bună”, a mai spus Krepel.
Inițial, unii părinți, elevi și profesori și-au exprimat nemulțumirea în privința implementării acestei măsuri. „Acum vedeți că, de fapt, toată lumea este destul de mulțumită”, a afirmat pentru sursa citată Freya Sixma, purtător de cuvânt al consiliului pentru învățământul secundar VO-raad, care reprezintă școlile și consiliile de administrație.
96% dintre copiii din Țările de Jos se conectează online aproape în fiecare zi, în principal prin intermediul telefoanelor. Luna trecută, guvernul interimar a sfătuit părinții să interzică rețelele sociale pentru copiii sub 15 ani și să limiteze timpul petrecut în fața ecranului