Trei noi zone de înot de pe malul râului Paris se vor deschide sâmbătă – una aproape de Catedrala Notre Dame din Paris, o alta lângă Turnul Eiffel și o a treia în estul Parisului.
Înotul în Sena este ilegal din 1923, cu câteva excepții, din cauza poluării și a riscurilor reprezentate de navigația fluvială. Scăldatul în afara zonelor de îmbăiere este încă interzis din motive de siguranță.
Sena a fost una dintre vedetele Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024 , fie că a fost scena ambițioasei ceremonii de deschidere, fie a competițiilor de triatlon și maraton de înot. Acest lucru nu a mers fără obstacole dificile, cum ar fi ploile care au crescut nivelul de bacterii , ceea ce a amânat unele competiții.
Autoritățile acestui oraș au dat undă verde pentru deschiderea publicului, rezultatele calității apei fiind în permanență în conformitate cu reglementările europene.
„Este un moment simbolic în care ne recuperăm râul”, spune antrenoarea sportivă Lucile Woodward, care va participa duminică la prima competiție pentru amatori de pe Sena.
„Ne vom bucura să înotăm, să fim acolo și să dăm un exemplu”, a spus Woodward. „Odată ce oamenii vor vedea că, în cele din urmă, sunt sute de oameni care se distrează și se bucură de asta, toată lumea va vrea să meargă!”
„Pentru familii, să meargă la o baie cu copiii, să se bucure de puțină distracție în Paris, este extraordinar”, a adăugat Woodward.
Viceprimarul Parisului, Pierre Rabadan, a declarat că apa este testată zilnic pentru a confirma că este sigură pentru înot. Ca și pe plajele franceze, steaguri de diferite culori vor informa vizitatorii dacă pot intra sau nu.
„Verdele înseamnă că apa este de bună calitate. Roșul înseamnă că nu este bună sau că este prea mult curent”, a spus el.
Testele au fost în conformitate cu reglementările europene de la începutul lunii iunie, cu doar două excepții din cauza ploii și a poluării cauzate de ambarcațiuni, a declarat Rabadan.
„Nu pot să pariez pe numărul de zile în care va trebui să închidem vara aceasta, dar calitatea apei pare mai bună decât anul trecut”, a adăugat el. „Ne aflăm într-un mediu natural… așa că variațiile condițiilor meteorologice au în mod necesar un impact”.