Un elicopter SMURD a fost trimis pentru preluarea turistului dependent de insulină blocat la Padina

Un elicopter SMURD a plecat marţi din Bucureşti spre Centrul Salvamont Padina pentru a-i acorda primul ajutor turistului dependent de insulină înzăpezit în zonă şi a-l transporta la spital, a anunţat Ministerul Administraţiei şi Internelor.

339 afișări
Imaginea articolului Un elicopter SMURD a fost trimis pentru preluarea turistului dependent de insulină blocat la Padina

Salvamontiştii încearcă să ajungă la un turist blocat la Padina care are nevoie de insulină (Imagine: Arhiva MediafaxFoto)

Elicopterul de tip EC-135 SMURD al Inspectoratului General de Aviaţie din Ministerul Administraţiei şi Internelor îl va transporta pe bărbatul bolnav de diabet la cel mai apropiat spital pentru tratament specializat, după acordarea primului ajutor.

Bărbatul are 30 de ani, este din oraşul prahovean Breaza şi a urcat de vineri seară la o cabană din zona Padina, împreună cu mai mulţi prieteni, însă duminică seară, după ninsoarea abundentă care a blocat drumul judeţean ce face legătura între platotul Padina - Peştera şi DN 71 Târgovişte - Sinaia, a rămas la Centrul Naţional Salvamont Padin.

Bărbatul este dependent de insulină şi mai dispunea de acest medicament doar până marţi la prânz, astfel că a apelat la jandarmii montani pentru a-i duce insulina. Luni seară, jandarmii dâmboviţeni au plecat spre zona Padina pentru a duce insulina turistului, jandarmii mergând cu o maşină şi având în faţă două utilaje pentru a deszăpezi drumul, în condiţiile în care zăpada atinge doi metri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de jandarmi Dâmboviţa, Ciprian Vătăşelu, jandarmii ar fi trebuit sa ajungă la cabana Bolboci, situată la jumatatea distanţei, de unde dozele de insulină ar fi urmat să fie preluate de un salvamontist care să încerce să ajungă la turistul de la Padina.

Conform sursei citate, marţi dimineaţă jandarmii au ajuns la 5 kilometri distanţă de Bolboci şi s-au întors, nemaiputând înainta.

În aceste condiţii, s-a apelat la salvamontişti, care să preia medicamentul şi să urce la Buşteni, respectiv Babele, de unde să coboare pe schiuri până în zona Padina - Peştera.

Un număr de 50 de turişti se află, din weekend, în cabanele şi Refugiul Salvamont din zona montană Padina-Peştera (Dâmboviţa), unde zăpada depăşeşte doi metri, drumul judeţean 714 Peştera-Moroieni, care face legătura cu DN 71 Sinaia-Târgovişte, fiind blocat.

Potrivit şefului Salvamont Dâmboviţa, Doru Diaconescu, posturile Jandarmeriei, clădirea Salvamont, Telecabina şi Cabana Bolboci nu sunt alimentate cu energie electrică, generatoarele fiind pornite din trei în trei ore, pentru a fi furnizată căldură, temperaturile coborând noaptea trecută până la minus 10-12 grade Celsius.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici