SCANDALUL cărţilor scrise în penitenciar - Ministrul Justiţiei: Posibilitatea micşorării pedepselor prin scrierea de lucrări în detenţie va fi ELIMINATĂ

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat, joi, în şedinţa CSM, că va publica vineri proiectul de ordonanţa de urgenţă prin care va fi eliminată posibilitatea deţinuţilor de a-şi micşora pedepsele cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în închisoare.

3401 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL cărţilor scrise în penitenciar - Ministrul Justiţiei: Posibilitatea micşorării pedepselor prin scrierea de lucrări în detenţie va fi ELIMINATĂ

Prună: Posibilitatea micşorării pedepselor prin scrierea de lucrări în detenţie va fi eliminată

Actul normativ care ar urma să fie adoptat în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare prevede abrogarea articolului 96, litera f, din Legea 254/2013.

"Eu am să merg în continuare pe abrogare. (…) Voi merge mai departe cu ordonanţa de urgenţă şi o să o pun pe site, nu am obligaţia să fac o consultare, dar, pentru că subiectul e de interes, o să o pun în consultare vineri şi va fi tot weekend-ul acolo. (…) Voi argumenta pe discriminare. E discriminatoriu să răsplăteşti munca intelectuală mai mult decât munca fizică, şi pe elemente de drept comparat. Nu există stat membru în care să avem asemenea dispoziţie", a declarat ministrul Justiţiei.

Raluca Prună a comentat că "cifrele singure justifică urgenţa", numărul lucrărilor în pregătire crescând "exponenţial".

"În 31 decembrie erau 45 de lucrări în pregătire potrivit datelor datelor care mie mi se dau de ANP, pe 6 ianuarie erau peste 100 de lucrări şi acum nici nu se mai ştie cifra", a spus Prună.

Membri ai CSM au fost de părere însă că abrogarea prevederilor legale în vigoare ar putea face "mai mult rău".

"S-a ajuns la concluzia că în ceea ce priveşte condiţiile pentru acordarea unor beneficii celor care scriu lucrări ştiinţifice trebuie să fie determinate de calitatea acelui înscris, a acelei lucrări. S-a considerat că definirea caracterului ştiinţific al lucrării trebuie foarte bine stabilită. Abrogarea unei astfel de dispoziţii poate crea mai mult rău şi de aceea am considerat că nu abrogarea este
poate soluţia cea mai bună, ci înăsprirea sau stabilirea mai corectă a condiţiilor în care un deţinut poate beneficia", a afirmat judecătorul CSM Adrian Bordea.

Magistratul a argumentat că abrogarea articolului poate duce la discriminarea între munca fizică şi cea intelectuală, prima rămânând recompensată în legea privind execuţia pedepselor.

"Faptul că nu s-a respectat spiritul legii este un adevăr de necontestat. Ceea ce a notat comisia a fost că poate nu ar fi cazul să se abroge. Asta sigur că este doar o simplă părere. Ministerul face politica publică”, a spus şi preşedintele CSM, judecătorul Mircea Aron.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici