Schimbările climatice au făcut ca nicio zonă din ţară să nu mai fie total ferită de inundaţii

Creşterea în intensitate şi frecvenţă a fenomenelor meteo extreme, cauzată de schimbările climatice, a făcut ca nicio zonă a României să nu mai fie în totalitate ferită de inundaţii, afirmă experţii ANAR, care atrag atenţia asupra necesităţii recalibrării unor lucrări de apărare.

106 afișări
Imaginea articolului Schimbările climatice au făcut ca nicio zonă din ţară să nu mai fie total ferită de inundaţii

Schimbările climatice au făcut ca nicio zonă din ţară să nu mai fie total ferită de inundaţii (Imagine: Sebastian Sascău/Mediafax Foto)

"Efectul schimbărilor climatice se resimte printr-o creştere în intensitate şi în frecvenţă a fenomenelor extreme şi, în consecinţă, nici o zonă nu mai este ferită în totalitate de inundaţii. Până în prezent, multe dintre digurile realizate pentru protecţia terenurilor agricole au fost dimensionate în clasele de importanţă III-V. Cu alte cuvinte, au fost făcute să reziste la inundaţii cu perioada de revenire de la zece până la 50 ani. Aceste diguri apără în prezent şi noi zone locuite, necesitând reconsiderări ale încadrării în clase de importanţă şi, implicit, lucrări noi de supraînălţare şi reconsolidare", afirmă directorul general al Administraţiei Naţionale "Apele Române", citat într-un comunicat de miercuri al instituţiei.

Csaba avansează şi un nivel de siguranţă la care digurile din zonele locuite ar trebui să fie proiectate şi construite: unu la sută, respectiv pentru a preveni fenomene ce se pot produce o dată la o sută de ani.

"Pentru astfel de zone locuite şi în funcţie de cât spaţiu mai avem şi ce populaţie va fi apărată, este nevoie de ridicarea nivelului de asigurare a digurilor la cel puţin 1 la sută, adică diguri făcute să reziste la inundaţii care se produc odată la o sută de ani. În acelaşi timp, trebuie create zone umede şi poldere, pentru a asigura «respiraţia» râurilor", mai afirmă Csaba, citat în comunicatul de miercuri al ANAR.

Conform documentului citat, inundaţiile din lunile iunie-iulie 2010 au produs pagube de 700 de milioane de lei prin distrugerea de diguri, apărări de mal şi albii de râu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici