Şeful IPJ Bistriţa-Năsăud, al Poliţiei Rutiere şi al Poliţiei Năsăud, reţinuţi de DNA. Cei trei deţin numeroase proprietăţi, vile, case de vacanţă şi maşini

Şeful Poliţiei Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, şeful Poliţiei Rutiere, Roberto Hasnăş şi şeful Poliţei Năsăud, Leon Anton Cloşcă, au fost reţinuţi de procurorii DNA, fiind acuzaţi că au pretins şi primit, în mod repetat, bani sau bunuri pentru a trece cu vederea nereguli constatate în teren.

2072 afișări
Imaginea articolului Şeful IPJ Bistriţa-Năsăud, al Poliţiei Rutiere şi al Poliţiei Năsăud, reţinuţi de DNA. Cei trei deţin numeroase proprietăţi, vile, case de vacanţă şi maşini

Şeful IPJ Bistriţa-Năsăud, al Poliţiei Rutiere şi al Poliţiei Năsăud, reţinuţi de DNA (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţí, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), cei trei şefi din cadrul Poliţiei Bistriţa-Năsăud sunt suspectaţi de săvârşirea mai multor infracţiuni de abuz în serviciu şi fapte de corupţie, iar pe numele acestora au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore.

Astfel, şeful Poliţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, este cercetat pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (14 acte materiale), iar Roberto Emil Hasnăş, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Bistriţa Năsăud, este cercetat pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (48 acte materiale). Şeful Poliţiei oraşului Năsăud, Leon Anton Cloşcă, este acuzat tot de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (24 de acte materiale), efectuarea de operaţiuni comerciale incompatibile cu funcţia, precum acte de comerţ, în scopul obţinerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Potrivit procurorilor anticorupţie, cei trei vor fi duşi la Tribunalul Cluj cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Anterior, surse judiciare declarau corespondentului MEDIAFAX că şeful Poliţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, şeful Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud, Roberto Hasnăş, şi şeful Poliţei Năsăud, Leon Anton Cloşcă, au fost audiaţi, în noaptea de luni spre marţi, la Biroul Teritorial Cluj al DNA, unde s-a decis reţinerea lor.

Procurorii DNA au descins, luni, la Bistriţa şi au făcut până seara târziu percheziţii la Poliţia Judeţeană, la Poliţia Năsăud şi la un post rural de poliţie, precum şi la locuinţele celor trei, dar şi la mai multe firme.

Conform unor documente ale anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX, comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan, inspector şef al IPJ Bistriţa-Năsăud, comisarul şef Ioan Ani, şeful Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, comisarul şef Roberto Emil Hasnăş, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud şi inspectorul principal Leon Anton Cloşcă, şeful Poliţiei oraşului Năsăud, sunt implicaţi în săvârşirea unor acte repetate de corupţie, şi anume de pretindere şi primire a unor sume de bani şi a altor foloase necuvenite, în legătură cu atribuţiile lor de serviciu, respectiv pentru a îndeplini acte contrare îndatoririlor de serviciu.

În luna mai 2014, comisarul şef Ioan Mureşan a dispus un control inopinat asupra activităţii comisarului şef Ioan Ani, controlul fiind făcut de către adjunctul Ciprian Buta, împreună cu comisarul Leon Paul Andreica, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Bistriţa Năsăud, fiind constatate deficienţe în activitatea profesională a comisarului şef Ani, arată anchetatorii.

Potrivit aceleiaşi surse, pentru a evita consemnarea unor aspecte negative în raportul de control şi înlocuirea sa din funcţia deţinută, Ioan Ani ar fi cerut sprijinul omului de afaceri Traian Larionesi, patron al unor firme având ca obiect de activitate, în principal, exploatări forestiere şi proprietar a patru fonduri de vânătoare, cerându-i să intervină la cadrele din conducerea IPJ Bistriţa Năsăud, în favoarea ofiţerului controlat.

În documentele citate se arată că Larionesi are afaceri importante cu material lemnos şi ar beneficia de sprijin din partea lui Mureşan şi Ani, care, folosindu-şi abuziv "prerogativele şi puterile" conferite de funcţiile publice deţinute, asigură protejarea activităţilor ilicite ale omului de afaceri şi ale firmelor administrate de el.

Anchetatorii susţin că au date conform cărora Traian Larionesi i-ar fi oferit comisarului şef Ioan Mureşan, de mai multe ori, diverse bunuri şi cadouri, dându-i o armă de vânătoare marca Blaser, în valoare de circa 17.000 lei. De asemenea, omul de afaceri i-ar fi dat inspectorului şef al IPJ Bistriţa-Năsăud un autovehicul de teren Toyota RAV 4, fabricat în anul 1996 şi înmatriculat pe numele Lenuţei Mureşan, soţia ofiţerului.

Potrivit anchetatorilor, există indicii conform cărora Mureşan şi Buta ar fi acceptat solicitările oamenilor de afaceri menţionaţi, urmând să modifice conţinutul raportului de control, pentru a fi evitată sancţionarea şi destituirea din funcţie a comisarului şef Ioan Ani.

În schimbul protejării unor oameni de afaceri implicaţi în activităţi ilicite, Ioan Ani ar fi primit de la aceştia, în mod gratuit, materiale de construcţii pe care le-a utilizat pentru amenajarea unei vile în municipiul Bistriţa, zona Valea Jelnei, arată anchetatorii.

În documentul citat se menţionează, de asemenea, că Ioan Ovidiu Mureşan, împreună cu finul său, Roberto Emil Hasnăş, ar fi protejat activităţile ilicite desfăşurate de Traian Larionesi, împiedicând ofiţerii şi agenţii de poliţie din subordine să controleze maşinile care aparţin societăţilor comerciale controlate de acest om de afaceri sau împiedicându-i să aplice sancţiuni în cazurile în care au fost constatate ilegalităţi.

Documentele citate arată că la diferite date din anii 2013 şi 2014 Larionesi sau persoane din anturajul acestuia au fost oprite în trafic pentru diverse nereguli, în toate cazurile omul de afaceri solicitând telefonic sprijinul şefului Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud, Roberto Emil Hasnăş, care ar fi cerut agenţilor să nu dispună măsurile legale. Potrivit anchetatorilor, în schimbul intervenţiilor sale, Hasnăş ar fi primit, printre altele, mai multe butoaie de 30 litri cu bere.

În documentul citat se mai menţionează că în 30 iunie 2014, Larionesi l-ar fi contactat pe inspectorul şef Ioan Mureşan, solicitându-i să intervină pentru ca tatălui său, Traian Larionesi, să nu îi fie reţinut permisul de conducere, deşi acesta provocase un accident rutier pe drumul dintre Sîngeorz Băi şi Ilva. În acest context, Mureşan i-a dispus lui Hasnăş să se deplaseze la Sîngeorz Băi pentru a împiedica reţinerea permisului de conducere al tatălui lui Larionesi. Totodată, omul de afaceri i-a făcut această solicitare şi în mod direct comisarului şef de poliţie Roberto Emil Hasnăş.

De asemenea, în data de 13 iunie 2014, Hasnăş ar fi contactat telefonic, de două ori, un agent de poliţie aflat la locul unui accident rutier, solicitându-i să nu întocmească acte de constatare cu privire la existenţa accidentului sau să falsifice actele de constatare, deşi o persoană fusese rănită. Potrivit anchetatorilor, comisarul şef de poliţie i-ar fi cerut agentului să nu consemneze producerea accidentului rutier sau să întocmească acte false, în care să ateste o modalitate diferită de producere a evenimentului decât cea reală şi să consemneze, în mod mincinos, un alt loc de producere a evenimentului.

Intervenţii similare la agenţii de Poliţie pentru a nu dispune măsurile legale care se impuneau ar fi făcut şi şeful Poliţiei oraşului Năsăud, inspectorul principal Leon Anton Cloşcă, astfel că, potrivit anchetatorilor, ofiţerul şi-a încălcat în mod flagrant atribuţiile de serviciu şi a împiedicat constatarea infracţiunilor, în condiţiile în care a beneficiat de avantaje materiale de la o societate care a făcut lucrări la un imobil ce îi aparţine.

Potrivit anchetatorilor, în mod repetat, inspectorul principal de poliţie Leon Anton Cloşcă derulează operaţiuni financiare precum acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o deţine, în acest sens fiind interceptate numeroase convorbiri telefonice din care reiese că acesta "se îndeletniceşte cu organizarea transportului de mărfuri (peşte), vânzarea unor astfel de mărfuri, încasarea sumelor de bani".

De altfel, în cauză au fost interceptate şi înregistrate numeroase convorbiri, din care rezultă că, în cea mai mare a timpului de serviciu, ofiţerul de poliţie Leon Anton Cloşcă avea activităţi comerciale - respectiv achiziţii şi vânzări de mărfuri, încasări şi plăţi, menţionează anchetatorii.

Bistriţa: Cei trei poliţişti reţinuţi pentru fapte de corupţie au terenuri, vile, case de vacanţă

Şeful Poliţiei Bistriţa-Năsăud, şeful Poliţiei Rutiere şi şeful Poliţei oraşului Năsăud, reţinuţi de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, notează în declaraţiile de avere că nu au alte venituri în afară de salarii, însă deţin numeroase proprietăţi, vile, case de vacanţă şi maşini.

Comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan, şeful Poliţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud, deţine, potrivit declaraţiei sale de avere, un teren intravilan de 300 de metri pătraţi la Bistriţa, obţinut prin donaţie, fără să menţioneze cine este donatorul, şi o casă de 280 de metri pătraţi.

Împreună cu soţia sa, funcţionar public la Administraţia Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, el are trei maşini: BMW 320 (an de fabricaţie 2008), BMW X3 (an de fabricaţie 2011) şi Toyota RAV 4 (an de fabricaţie 1996).

Ioan Ovidiu Mureşan menţionează în declaraţia de avere că s-a împrumutat de la o bancă în 2011 cu suma de 87.000 de lei, pe care trebuie să o ramburseze până în 2018. În 2013, comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan a avut un venit de 79.934 de lei, iar soţia sa 63.903 de lei.

Comisarul şef Leon Anton Cloşcă, şeful Poliţiei Năsăud, deţine, potrivit propriei declaraţii de avere, două suprafeţe de teren intravilan, una de 7.000 de metri pătraţi în comuna Dumitra şi alta 1.200 de metri pătraţi în comuna Ilva Mică. De asemenea, el are un teren agricol de 7.200 de metri pătraţi în satul Tărpiu.

Leon Anton Cloşcă este proprietarul a trei case, dintre care două sunt în comuna Salva: de 81, respectiv 110 metri pătraţi, şi una în comuna Ilva Mică, având suprafaţa de 115 metri pătraţi, cumpărată chiar în cursul acestui an.

Şeful Poliţiei Năsăud are două maşini: un Volkswagen Passat, an de fabricaţie 2003, şi un Opel Frontera din 1994.

Familia Cloşcă a luat patru împrumuturi de la bănci. În 2008, a contractat un credit de 45.000 de franci elveţieni, iar în 2014 a luat trei credite în lei, în valoare totală de 258.400 de lei, pe care trebuie să le ramburseze până în 2044.

Şeful Poliţiei Năsăud a câştigat, în 2013, suma de 50.593 lei din salariu, iar soţia sa, angajată a Parchetului Judecătoriei Năsăud, suma de 31.742 de lei.

Comisarul şef Roberto Hasnăş, şeful Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, deţine, potrivit declaraţiei de avere a soţiei sale, un teren agricol de 1,3 hectare în comuna Livezile, două suprafeţe de teren extravilan de 0,20 hectare pe Drumul Sigmirului - o zonă rezidenţială a Bistriţei, respectiv 0,06 hectare în zona de agrement de la Piatra Fântânele, unde are şi o casă de vacanţă de 100 de metri pătraţi. De asemenea, el are un teren intravilan la Bistriţa, în suprafaţă de 0,10 hectare, pe strada Cascadei, unde şi-a construit, de altfel, şi o casă de 200 de metri pătraţi.

Împreună cu soţia sa, consilier la cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, Roberto Hasnăş are în proprietate două maşini: Renault Velsatis din 2003 şi Mercedes Benz din 2008.

De asemenea, familia Hasnăş a reuşit să facă şi economii, respectiv 12.600 de euro depuşi într-o bancă.

La capitolul datorii, comisarul şef notează că s-a împrumutat în 2009 cu 32.860 de lei de la o bancă, iar în 2012 cu 50.000 de lei de la alta.

În 2013, Roberto Hasnăş a avut venituri numai din salariu, în total 80.734 de lei, iar soţia sa de asemenea, veniturile acesteia fiind de 39.058 de lei.

Bugetul familiei s-a completat cu suma de 4.698 de lei, indemnizaţie pe care Roberto Hasnăş a primit-o ca membru în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Bistriţa-Năsăud, organism din care face parte începând cu anul 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici