Video Şeful Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş: Cei care au greşit vor plăti. Colegii mei şi-au făcut datoria/ Am absolvit un examen legal, pentru ocuparea poziţiei e necesar avizul CSAT

Şeful Jandarmeriei Române a declarat, marţi seară, că toţi cei care au greşit la mitingul din 10 august vor plăti, precizând că jandarmii, colegii săi, şi-au făcut datoria. Sebastian Cucoş a făcut un apel la calm, menţionând că "prea ne-am învrăjbit unii cu alţii".

4820 afișări

"Pentru cine nu mă cunoaşte, am 22 de ani de carieră militară, într-o instituţie în care am evoluat treaptă cu treaptă. Nu am făcut decât să îmi iubesc ţara, să cred în Dumnezeu, în jurământ şi în oamenii mei. Prea ne-am învrăjbit români contra români, prea ne urâm unii pe alţii. Haideţi să ne aşezăm un pic. Cei care vor plăti, sunt instituţii care trebuie să îşi facă treabă şi noi să fim lăsaţi să ne facem treaba. Jandarmii aceştia sunt aceiaşi oameni pe care i-aţi văzut la inundaţii, care au scos oamenii din zăpadă", a declarat comandantul Jandarmeriei Române.

Sebastian Cucoş a declarat că va aştepta procedura în ceea ce priveşte mandatul său la conducerea Jandarmeriei Române.

"Polarizări diferite despre mine, că îmi voi da demisia, voi fi judecat. Am absolvit un examen legal, după absolvirea lui, pentru ocuparea poziţiei e necesar avizul CSAT. E o procedură şi durează. Nu fac decât să aştept ca acest parcurs procedural să se încheie. Dragi români, suntem în anul Centenar, suntem în anul Unirii. Haideţi să ne aşezăm la calm, moderaţie. În ceea ce-i priveşte pe colegii mei, vă asigur că şi-au făcut datoria, că oamenii în uniformă îşi merită respectul. Dacă cineva se face vinovat de ceva, indiferent dacă e în uniformă sau civil, va fi tras la răspundere, instituţiile îşi vor face treaba", a mai spus şeful Jandarmeriei Române.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că numirea noului şef al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, va fi făcută după ce procurorii militari vor finaliza ancheta privind intervenţia forţelor de ordine la protestul din 10 august.

"Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piaţa Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării privind numirea colonelului Cucoş Gheorghe-Sebastian în funcţia de inspector general să se realizeze după pronunţarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acţiunilor Jandarmeriei Române. În acest context, problematica în cauză poate fi supusă analizei şi deciziei CSAT în cadrul unei viitoare şedinţe, luând în considerare şi concluziile anchetelor organelor judiciare competente", arată Administraţia Prezidenţială.

Referitor la asigurarea interimatului la şefia Jandarmeriei Române, Administraţia Prezidenţială a precizat că preşedintele României şi CSAT nu au atribuţii în acest sens. "În ceea ce priveşte problematica interimatului funcţiei de inspector general al Jandarmeriei Române, se impune precizarea că Preşedintele României şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu au atribuţii legale potrivit legislaţiei în vigoare, aceasta fiind de resortul ministrului afacerilor interne, conform prevederilor art. 6 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române", conchid reprezentanţii Preşedinţiei.

Ministrul Carmen Dan a declarat, marţi, că şeful Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, este în acest moment în funcţia interimară şi că a transmis către preşedintele Klaus Iohannis o cerere de definitivare a mandatului, pentru a evita situaţia ca instituţia să rămână fără conducere.„În acest moment, Sebastian Cucoş este inspectorul general al Jandarmeriei şi, teoretic, suntem în procedura de avizare. Şi astăzi poate să primească avizul de la Cotroceni, de la CSAT. Noi am depus toate documentele în timp util, ca să nu ajungem în situaţia asta (ca Jandarmeria Română să rămână fără conducere, n.r.)”, a declarat, marţi, ministrul Carmen Dan.

Şefului Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, urmează să îi expire al doilea mandat de inspector general interimar al instituţiei.

Jandarmii au intervenit în forţă, vineri seara, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflaţi în faţa sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piaţa Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

Mai multe persoane care au participat la mitingul din 10 august s-au prezentat, luni, la Parchetul Militar, pentru a depune plângeri împotriva jandarmilor. Protestatarii acuză forţele de ordine că vineri seară s-au comportat abuziv şi au lovit manifestanţii fără motiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici