Şeful Societăţii Române de Microbiologie: Copilul de patru ani decedat din cauza rujeolei era vaccinat, dar avea sistemul imunitar foarte slăbit

Un copil de patru ani decedat din cauza rujeolei era imunizat împotriva bolii, dar pe fondul unor probleme la sistemul imunitar, vaccinul nu şi-a făcut efectul, a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie, precizând că dacă ar fi fost acoperire vaccinală, acel copil nu ar fi murit. Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate vineri depăşeşte 12.600, fiind înregistrate 50 de decese, anunţă Institutul Naţional pentru Sănătate Publică (INSP).

1151 afișări
Imaginea articolului Şeful Societăţii Române de Microbiologie: Copilul de patru ani decedat din cauza rujeolei era vaccinat, dar avea sistemul imunitar foarte slăbit

Şeful Societăţii Române de Microbiologie: Copilulde patru ani decedat din cauza rujeolei era vaccinat, dar avea sistemul imunitar foarte slăbit

"Este vorba despre un copil de 4 ani, care a fost vaccinat împotriva rujeolei. Din antecedente, era un copil care avea mai multe afecţiuni, care afectau inclusiv calitatea răspunsului imun. (...) Deci era vorba despre o persoană cu o imperfecţiune a sistemului imun, care s-a manifestat atât în cazul bolii, dar şi probabil în cazul vaccinării încât chiar dacă a fost vaccinat cu multiple de anticorpi din nefericire există şi astfel de situaţii. Nu este niciun vaccin perfect care să dea o protecţie de 100%. Dacă am fi avut acoperire naţională a vaccinării, acest copil nu s-ar fi îmbolnăvit", a explicat Alexadru Rafila, în cadrul unei dezbateri pe tema imunizării.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a precizat că, iniţial, primele teste făcute copilului au fost negative în ceea ce priveşte rujeola, ulterior fiind nevoie de repetarea investigaţiilor.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până vineri, 27 aprilie 2018, este 12.648, din care 50 de decese.

Cel de-al 50-lea deces datorat rujeolei, confirmat prin izolare virală, a fost raportat la un copil în vârstă de patru ani având o doză de vaccin ROR în antecedente, din judeţul Iaşi.

În ultima săptămână, au fost raportate înca 280 de cazuri nou confirmate în 15 judeţe şi în municipiul Bucureşti, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în judeţele Bacău (97), Constanţa (41), Vrancea (40), Iaşi (22) şi Vaslui (20).

Din totalul cazurilor de rujeolă, peste 8.000 au fost înregistrate la copii cu vârste de până în patru ani, iar alte aproximativ 2.200 au fost raportate la copii care au între 5 şi 9 ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici