Şeitan: 180.000 de pensii vor fi recalculate

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a afirmat marţi, în plenul Senatului, răspunzând unor întrebări formulate de senatori, că 180.000 de pensii vor fi recalculate prin noul act normativ în domeniu.

15 afișări
Imaginea articolului Şeitan: 180.000 de pensii vor fi recalculate

Şeitan: 180.000 de pensii vor fi recalculate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Şeitan a precizat, răspunzând unor intervenţii ale senatorilor din timpul dezbaterilor generale asupra proiectului legii privind sistemul unitar de pensii, că, din cele 4.800.000 de pensii din sistemul public, prin noua lege vor fi recalculate doar 180.000.

El a menţionat că Ministerul Muncii estimează că timpul necesar pentru recalcularea acestora este de şase luni. Potrivit ministrului, recalcularea se va face prin luarea în calcul a întregii perioade de contibuţie la sistemul de asigurări sociale.

Şeitan a precizat că pensiile cadrelor militare vor fi calculate în funcţie de toate veniturile din perioada activă, nu doar raportate la solda lunară.

Mihai Şeitan a spus că Ministerul Muncii ia în calcul, la stabilirea bugetului alocat pensiilor, o speranţă medie de viaţă de 69 de ani pentru bărbaţi şi 73 de ani pentru femei şi o perioadă medie de pensionare de 17 ani pentru bărbaţi şi 21 de ani pentru femei.

El a adăugat că, pe această formulă, bugetul destinat plătirii pensiilor este de 8% din PIB, în timp ce veniturile rezultate din contribuţii la sistemul public de pensii este de 6,7%, deficitul de 1,3% din PIB fiind acoperit de la bugetul de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici